Diferenţa dintre Open Day şi Assessment Day la o companie aeriană

Când vine vorba de recrutare, companiile aeriene, cu predilecţie cele arabe, organizează atât Open Day, cât şi Assessment Day. Care e diferenţa dintre cele două şi la care poți să ai o rată mai mare de succes? În acest articol facem o paralelă între cele două tipuri de evenimente şi îţi spunem cum ar trebui să te prezinţi şi ce aşteptări să ai mai exact de la fiecare din ele.

1. Open Day:

Sunt sesiuni de informare prin care poţi să-ţi faci o idee despre ce înseamnă să lucrezi pentru respectiva companie aeriană şi cum este descris jobul de potenţialul tău angajator. În cadrul acestui tip de eveniment, se prezintă oraşul în care compania aeriană îşi are baza, destinaţiile de zbor şi planurile de expansiune. De asemenea, ai ocazia să afli de la unul din însoţitorii de bord ai companiei ce înseamnă să trăieşti în ţara de care aparţine compania, să lucrezi prin nori şi să servești oamenii în fiecare zi, în orice colţ al lumii te-ai afla.

Cine poate participa?

Oricine poate merge la un Open Day fără vreo invitaţie prealabilă din partea companiei. De obicei, compania aeriană îţi recomandă să te înregistrezi înainte de eveniment. Nu este obligatoriu, depinde doar de tine dacă vrei să o faci sau nu.

Cum să te prezinţi?                                                                                          

Du-te la un Open Day exact aşa cum te-ai duce la un interviu. Asta înseamnă un dress code business attire. Domnişoarele ar trebui să poarte fustă şi sacou, ciorapi de culoarea piciorului şi pantofi cu toc mediu. Machiajul trebuie să fie uşor, iar părul cât mai îngrijit. Dacă ai părul lung, cel mai bine este să fie prins în coadă. Domnii trebuie să opteze pentru costum şi cămaşă cu cravată, pantofi negri lustruiţi, păr scurt şi aranjat.

Cât va dura?

Timpul va fi afişat pe website-ul companiei aeriene. Ora 9 dimineaţa înseamnă că la ora 9.00 fix va începe prezentarea. Eticheta îţi cere să fii acolo cu cel puţin 30 de minute înainte de începere. Dacă întârzii, ţi se va cere să te întorci acasă. Dacă la interviul de angajare ajungi târziu, care sunt şansele să ajungi la timp atunci când ai un zbor?

Procesul

În cadrul evenimentului, vei urmări nişte filmuleţe de prezentare a companiei şi a oraşului în care ar urma să te relochezi, urmate de o sesiune de Întrebări şi Răspunsuri. A lua notiţe e o tehnică foarte bună prin care îţi poţi manifesta interesul. De asemenea, aceste notiţe s-ar putea dovedi a fi foarte utile la interviul final. Încearcă să te evidenţiezi punând întrebări relevante şi asigură-te că subiectul nu a fost acoperit în filmuleţele prezentate.

Dacă ceea ce ai văzut în sesiunea de prezentare ţi-a plăcut şi consideri că respectiva companie aeriană ar putea fi un bun angajator, poţi rămâne pentru următoarea etapă în care îţi poţi lăsa documentele personale.

Ce documente să aduci?

Documentele standard cerute sunt un CV, fotografie de paşaport şi o fotografie plan întreg. În plus, Qatar Airways, de exemplu, cere şi o copie după prima pagină din paşaport.

Dacă aplici pentru Etihad Airways, trebuie să vii şi cu formularul de întregistrare alături de documentele cerute.

După sesiunea de informare, ţi se va cere să înmânezi CV-ul, fotografiile şi formularul de înregistrare şi să faci testul de înălţime: 2,12 înălţime cu mâna ridicată pentru Emirates şi Qatar, 2,10 pentru Etihad. După aceasta, angajatorul va pune o serie de întrebări cu privire la CV-ul tău (experienţă, educaţie etc.) şi ţi se va da un număr de referinţă. În funcţie de numărul de candidaţi, ţi se poate cere să rămâi sau să mergi acasă şi să aştepţi un telefon cu detaliile despre Assessment Day, dacă ai fost trecută pe lista lor scurtă.

Avantaje

Dacă ştii că prima impresie e punctul tău forte, atunci aceasta e şansa ta să străluceşti. Chiar dacă nu ai atât de multă experienţă precum ceilalţi candidaţi, ţi se poate cere să participi la un Asseessment Day datorită carismei tale.

Dezavantaje

În unele locuri, un Open Day poate reuni peste 1000 de candidaţi. Dintre aceştia, unele persoane nici nu ştiu ce presupune dress code-ul impus sau nu ştiu că trebuie să aducă fotografii şi totuşi se prezintă la eveniment. Cu toate acestea, toţi vor avea şansa să îşi lase CV-ul, ceea ce va îngreuna foarte mult procesul de selecţie. Până la momentul când ajungi să îţi laşi documentele, s-ar putea să treacă şi 12 ore. Dacă CV-ul tău nu a fost selectat în timpul unui Open Day, poţi participa la o nouă sesiune doar dup 6 luni, indiferent unde se organizează.

2. Assessment Day 

Acest tip de eveniment este de fapt metoda de angajare a însoţitorilor de bord, deşi nu este vorba de un clasic interviu 1 la 1 unde tu stai jos şi răspunzi întrebărilor puse de reprezentantul companiei aeriene. Un Assessment Day are diferite etape. După fiecare probă, urmează o etapă eliminatorie. Doar candidaţii care au succes în probele anterioare ajung la următorul nivel.

Cine poate participa?

Poţi participa la un Assessment Day dacă ai aplicat pe site-ul companiei aeriene şi ai fost selectat. Aceasta înseamnă că profilul tău (experienţă, educaţie, limbi străine şi abilităţile de relaţionare) se potrivesc cu profilul de candidat pe care compania îl caută. Acum trebuie doar să dovedeşti că personalitatea ta se potriveşte cu job description-ul şi cu specificul angajatorului.

Cum să te prezinţi?

De câte ori mergi la un interviu, trebuie să arăţi impecabil, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Ai grijă la ţinută, astfel încât să se potrivească întocmai cu cerinţele angajatorului.

Cât va dura?

De cele mai multe ori, un Assessment Day începe la 9 dimineaţa şi se termină în jur de 6 seara. Ai grijă să ajungi la timp şi încearcă să fii tot timpul TU. Nu acorda atâta importanţă stresului şi emoţiilor şi încearcă să îţi canalizezi forţele spre lucruri pozitive. Este normal să ai emoţii, asta arată că acest job e important pentru tine.

Procesul de recrutare

Un Assessment Day începe cu o introducere, urmată de un exerciţiu de grup, un test de limbă engleză şi, uneori, un test de matematică sau de personalitate. Cei care trec testele ajung în următoarea etapă. Ceilalţi vor fi nevoiţi să părăsească sesiunea de recrutare.

La sfârşitul acestei zilei, candidaţii care au avut succes, vor fi rugaţi să vină ziua următoare pentru interviul final. Acesta poate fi fie 1 la 1 ( 1 candidat – 1 recrutor) sau 2 la 2 ( 2 candidaţi – 2 recrutori).

Ce documente să aduci?

Vino cu o copie după CV şi pozele cu care ai aplicat, copie după diploma de studii şi o scrisoare de recomandare de la actualul sau fostul angajator.

Avantaje

Participarea la un Assessment Day înseamnă că CV-ul tău a îndeplinit condiţiile minime pentru job şi deja eşti considerat un candidat dorit pentru această poziţie. În timpul recrutării trebuie doar să îţi arăţi personalitatea. De asemenea, dacă nu vei avea succes într-una din etapele angajării, vei ştii asupra ce să te concentrezi data viitoare.

Dezavantaje

Dat fiind că un Assessment Day se organizează pe mai multe etape, trebuie să dovedeşti că eşti bun în fiecare din ele. Nu e suficient să fii fluent în engleză şi încrezător că vei trece testul de limbă, dacă nu eşti în stare să arăţi că poţi lucra în echipă în timpul exerciţiilor de grup. Dacă nu treci de etapele din Assessment Day, poţi aplica din nou imediat sau după 6 luni, în funcție de compania aeriană.

sursă

[vc_message]Vino la cursul English for future Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviu. Te așteaptă  3 zile de pregătire intensivă în care îți vei îmbunătăți nivelul de limba engleză, vei exersa probele de la interviu și vei învăța cum să treci peste emoții. Detalii și înscrieri aici.  [/vc_message]

16 Comments
 • Samit Andreea
  Posted at 13:03h, 11 noiembrie Răspunde

  Mi-ar placea sa particip la acest eveniment cu toate ca in prezent am 20 ani si 5 luni .

  • Anca Dumitrescu
   Posted at 13:49h, 11 noiembrie Răspunde

   Buna Andreea,

   Faptul ca ai 20 de ani nu este un impediment ca sa participi la conferinta. Din contra, ai varsta ideala pentru a incepe o cariera ca insotitor de bord 🙂

   Evenimentul isi propune sa ofere participantilor informatii cat mai utile si complete despre meseria de stewardesa, astfel incat inainte de a te decide ca asta e ceea ce iti doresti, sa stii cat mai multe despre domeniu. Atat partile bune, cat si partile rele. Mai mult, prin workshopul de indrumare in cariera pe care il avem inclus in conferinta, ai sansa sa inveti cum sa te prezinti la interviu si cum sa iti construiesti un CV.

   Noi te asteptam cu drag!
   Anca

 • Roxana Savin
  Posted at 15:28h, 29 martie Răspunde

  Buna! Stiu ca va fi Assesment Days vor avea loc in aceasta vara,la Bucuresti, dar nu stiu exact pe ce data si unde anume. Ma poate ajuta cineva? Merci.

 • Adelina
  Posted at 20:45h, 30 martie Răspunde

  Buna ziua. Ma intereseaza cateva informatii referitoare la greutate.
  Exista o greutate anume pentru fiecare inaltime? La unele informatii despre job scrie “in a very good shape” (fitness).
  Multumesc

 • Denis
  Posted at 21:02h, 02 mai Răspunde

  Buna,

  Pot particpia la Assesment Days fara a merge in prealabil la Open Days? am completat aplicatia de pe siteul lor insa e posibil sa nu fiu in tara sambata.

  Va multumesc,
  Denis

 • Andi
  Posted at 14:51h, 28 iulie Răspunde

  Buna ziua. Persoanele cu varsta peste 35 de ani pot participa la acest interviu? Sau mai bine zis, au vreo sansa?

 • Anca Dumitrescu
  Posted at 20:32h, 28 iulie Răspunde

  Buna Andi,

  Companiile aeriene nu precizeaza in anunturile de angajare care este varsta maxima pentru viitorii lor insotitori de bord. De obicei, 35 de ani este limita (neoficiala), insa au existat destule situatii in care au fost angajate si persoane care depaseau aceasta varsta. Conditia este sa fii bine pregatit la interviu, sa cunosti bine limba engleza si le arati angajatorilor ca iti doresti cu adevarat un astfel de job.

  Mult succes!
  Anca

 • Andi
  Posted at 08:02h, 29 iulie Răspunde

  Va multumesc pentru raspuns.

 • Adriana
  Posted at 21:54h, 08 august Răspunde

  Buna,

  Am o nelamirire. Am participat la procesul de recrutare la New York Pe website spuneau ca este un assessment day dar recrutoarea a mentionat permanent ca este open day si ca invitatia este optionala. Eu am scris totusi reference number pe foaia ce trebuia completata. Dupa aceea s a comportant ca un cv drop. La momentul in care am lasat cv ul m a intrebat doar daca sunt romanca. Dupa ce am lasat cv ul au trecut mai departe doar fete din rasa galbena fara exceptie. Intrebarea mea este daca acesta a fost un cv drop sau nu. Este in Chicago un alt assessment peste o luna si as vrea sa particip? Pot participa? Trebuie sa fac alta aplicatie? Daca am lasat cv ul ca la un cv drop normal se poate pune ca am participat la un assessment?

  Multumesc anticipat

 • ADELKA NOVAK
  Posted at 12:16h, 25 ianuarie Răspunde

  Buna!Pentru open day la Wizz Air,unde trebuie sa te inregistrezi?

  • Rucsandra Mihai
   Posted at 16:55h, 28 ianuarie Răspunde

   Bună Adelka,

   Interviurile companiei Wizz Air sunt de tip Open Day, asta înseamnă că oricine se poate prezenta la acest interviu, fără a avea nevoie de invitație sau să se înscrie pe site. Dacă îndeplinești cerințele companiei, te poți prezenta liniștită la interviu.
   Mult succes!

   Rucsandra

 • Diana
  Posted at 21:15h, 09 aprilie Răspunde

  buna! mi-ai putea spune in cum arata o proba de matematica si/sau ce companii au acest lucru? te rog, multumesc mult!

  • Rucsandra Mihai
   Posted at 12:54h, 10 aprilie Răspunde

   Bună Diana,

   La anumite companii aeriene, Qatar Airways sau Gulf Air s-au regăsit uneori în testele de limbă engleză și anumite întrebări care solicitau anumite răspunsuri în care trebuia să faci adunări, scăderi sau operațiuni de schimb valutar, însă nimic foarte complicat. Nu este vorba de teste de matematică propriu-zise.
   Mult succes!

   Rucsandra

 • Ungureanu Teona Paula
  Posted at 21:28h, 11 noiembrie Răspunde

  Pot să aplic pentru un assessment day cu câteva zile înainte de interviu? Sau e prea târziu?

 • Ungureanu Teona Paula
  Posted at 21:29h, 11 noiembrie Răspunde

  Pot să aplic pentru Assessment day cu câteva zile înainte de interviu? Sau e prea târziu?

  • Birdan Georgiana
   Posted at 12:02h, 12 noiembrie Răspunde

   Bună dragă Teona!
   Poți aplica pentru Assessment Day până în ziua care este afișată pe pagina angajatorului. Așadar, asigură-te că citești cu atenție toate informațiile date de aceștia.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.