Denisa, stewardesă Kuwait Airways: “Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta”

Kuwait Airways e o companie aeriană despre care în România poate că nu se știu foarte multe lucruri. Însă, anul acesta, această companie arabă a venit la Cluj să recruteze stewardese din România. Printre fetele selectate la acel interviu, două ne-au fost cursante – Denisa și Ramona, iar împreună zboară azi pentru linia aeriană națională a statului Kuweit. Recent, Denisa ne-a oferit un interviu despre cum este să lucrezi pentru această companie din Orient, cât și despre cum a schimbat-o pe ea jobul de însoțitor de bord. Citind răspunsurile Denisei am simțit sinceritate în cuvintele ei și am regăsit același om frumos și ambițios pe care la începutul anului 2017 îl întâlneam la unul din cursurile pregătitoare marca Vreau să fiu Stewardesă.

Când te-ai gândit prima oară că vrei să fii stewardesă și ce te-a determinat să faci o astfel de alegere?

Adevărul este că acest gând mi-a zburdat prin minte atunci când nu am reușit să îmi îndeplinesc un alt vis, anume cel de a ajunge ofițer de poliție. Deși aveam deja o carieră în învătămantul primar… știți voi, o persoană care vrea mai mult de la viață nu va sta niciodată în zona sa de confort. Ca o paranteză (problema majoritară în România este că, chiar dacă faci o facultate o să ajungi în 70% din cazuri să nu îți desfășori activitatea în acel domneniu). Așa că, într-o seară, mă sfătuiam cu familia mea ce să fac mai departe cu viața mea, iar iubita mea mamă mi-a spus “Când erai prin clasa a-11-a la liceu spuneai ceva de stewardesă” – vreau să vă spun că atât mi-a trebuit, iar pentru minim 2 ore Google a fost prietenul meu. Căutam informații necontenit, o școală pe care să o pot face, și din senin mi se aprinsese un beculeț, vedeam ceva unic, mai ales că în jurul meu nu aveam nici măcar o cunostință care să știe ceva mai mult decât mine despre această meserie. Și așa am ajuns să particip la cursurile Universifly, Cluj Napoca, școală de însoșitori de bord, celor care le sunt recunoscătoare – în timpul cursului mi-am dat seama ușor că acest job nu este unul oarecare.

*precizare Vreau să fiu Stewardesă: pentru a te angaja ca însoțitor de bord la o companie arabă nu este obligatoriu să urmezi cursurile unei școli de aviație – compania angajatoare asigură în mod gratuit, după selecție, trainingul în urma căruia îți vei obține licența de însoțitor de bord

Care era jobul tău înainte să zbori? În ce măsură crezi că te-a ajutat pentru ce urma să faci printre nori?

Cum am spus și mai sus, aveam deja o carieră în învățămantul primar, lucram necontenit cu “îngerașii mei de la grădiniță” îmi plăcea ceea ce făceam, dar cum eu nu sunt adepta “zonei de confort” am hotărat să schimb, să cresc în carieră, în viață. La interviu bineînțeles că am fost întrebată care a fost jobul meu, iar atunci când le-am răspuns recrutorilor, mi-au zâmbit. Acesta meserie m-a ajutat enorm pentru ceea ce fac acum, și aici este vorba de răbdare, înțelegere, zâmbetul este mereu pe buzele mele, înțeleg mult mai bine nevoile oamenilor dintr-o privire.

stewardesă Kuwait Airways vreau sa fiu stewardesa 1 819x1024 Denisa, stewardesă Kuwait Airways: Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta

De câteva luni ești stewardesă Kuwait Airways. Cum s-a schimbat viața ta de când ai început să zbori?

Am ajuns aici în luna Aprilie a acestui an și nu pot uita, acasă ningea, nămeții erau cât casa și am ajuns aici și nu mi-a venit să cred cât de cald poate să fie. Trainingul a durat două luni și jumătate și încă din prima zi de curs viața mea a început să ia o altă întorsătură, frumoasă bineînțeles. Responsabilitate, stabilitate, îndemânare, punctualitate, interes și nu în cele din urmă o atitudine pozitivă mereu – astea sunt aspectele pe care le parcurg în fiecare zi și ador asta. Așa s-a schimbat viața mea, am devenit alt om.

Ce lecții ți-a oferit viața de stewardesă pană acum?

Aici am să vorbesc despre faptul că am colegi de diferite nationalități și pasageri de asemenea. Am învățat să respect mai mult decât credeam că o pot face vreodată, să ajut, să fac lucrurile să funcționeze în momente cumpănă pe zbor și aici vorbesc despre pasageri. Am învățat că, dacă îmi dau interesul, pot manageria orice fel de situație “Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta”.

Cum a fost perioada de training?

Cum am spus și mai sus, două luni jumătate a durat trainingul, nu pot spune că nu a fost o perioadă grea și extrem de solicitantă, cu examene în fiecare săptămană și probe practice. Dar la sfârșit, când am cules roadele, m-am simțit mândră și aptă pentru ceea ce urmă să fac. Eticheta (Tea/Coffe) pentru mine este una dărâmată. Noi însoțitorii de bord, vă puteam salva viața în orice moment fie că e vorba de o procedură de urgentă, fie că este vorba de un pasager într-o situație medicală. Am învățat să fiu prieten, un ajutor medical, un însoțitor de bord un om care poate face față în orice situație.

stewardesă Kuwait Airways vreau sa fiu stewardesa 1024x1024 Denisa, stewardesă Kuwait Airways: Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta

Ne-ar plăcea să aflăm cum te pregătești de fiecare zbor și cum arată, pe scurt, o zi din viața ta de stewardesă?

Înainte de fiecare zbor eu încep pregătirile cu 3 ore înainte și anume: îmi pun documentele și le verific cu atenție pentru că urmează să fie verificate ulterior, îmbrac uniforma, am grijă ca aspectul meu să fie unul perfect, nu unul bun. Ajung la briefing (unde mă întâlnesc cu echipajul cu care urmează să zbor, înainte de fiecare zbor fiecare primim un set de întrebări despre tot ceea ce am învățat în training, dacă unul dintre noi nu va ști să răspundă la aceste întrebări nu va urca pe zbor –  acest lucru însemnând că nu e pregătit conform standardelor) În plus ni se prezintă date despre zbor, starea vremii etc. Apoi urmează frumoasă “defilare”, dacă o pot numi așa, prin aeroport. Ajungem la bord, fiecare își ocupă locul tras la sorți încă din briefing, plăcut este că nu ai același post în fiecare zi, mereu schimbi poziția, echipajul și, bineînțeles, pasagerii. Fie el un zbor scurt sau unul lung e o adevărat plăcere, ajut pasagerii, îi servesc, încerc să le ofer tot confortul pe care de asemenea îl merită, ajungem la destinație, îmi iau rămas bun și de fiecare data îmi pun întrebarea “Oare o să-i mai întâlnesc vreodată?” posibilitatea este mică, dar eu sper. Apoi îmbarcăm alți pasageri, asta dacă nu este o destinație unde vom rămane acolo peste noapte.

Cum este viața în Kuwait?

Kuwait este o țara foarte frumoasă cu o cultură bogată – pentru mine este țara unde am prins aripi așa că o consider specială. Bineînțeles, fiind o țara arabă, viață socială cu care eram obișnuită în țara nu mai este aceeași, dar cu toate acestea am prieteni buni cu care mă bucur de zilele libere. Trebuie să ai grijă cum te îmbraci și ce comportament adopți mereu, dar asta nu este greu. Kuwait nu este nici cea mai restrictivă țara din Golf, dar nici cea mai libertină. Alcoolul și cluburile sunt strict interzise.

stewardesă Kuwait Airways vreau sa fiu stewardesa 3 819x1024 Denisa, stewardesă Kuwait Airways: Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta

La începutul anului ai urmat un curs de pregătire Vreau să fiu Stewardesă. Cum ți s-a părut cursul și interacțiunea cu echipa noastră? În ce măsură crezi că pregătirea ante-interviu e importantă pentru un viitor însoțitor de bord?

Sunteți niște oameni minunați, bine pregătiți, dispuși să ajutați și să oferiți fiecare sfat prețios care ar putea să îi ajute pe cursanții voștri. Cursul la care am participat mi-a oferit un plus de încredere de sine. Pregătirea înainte de un interviu este vitală din punctul meu de vedere mai ales că noi trebuie să bifam foarte multe lucruri la un interviu, pentru că suntem priviți și analizați de către recrutorii din toate unghiurile.

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce crezi că a contat cel mai mult la interviu?

M-au ales pentru că mi-am dat silința, le-am prezentat cea mai bună și sinceră versiune a mea, am fost încrezătoare și a fost primul interviu la care am fost relaxată. Faptul că eu zâmbeam și că de când am ajuns în fața recrutorilor am fost zâmbitoare, mi-am ales cu grijă cuvintele și îmi aduc aminte că le-am spus ceva, nu mai știu sigur, cred că a fost o greseală de pronunție, iar după ce am greșit mi-am cerut scuze, am fost foarte asumată și cred că asta a contat foarte mult. Interviurile nu sunt o glumă: test de engleză, aspect fizic, înălțime, prezența modul în care te exprimi și toate gesturile pe care le faci în ziua aceea contează. Din 150 de fete am fost printre cele 25 alese. Am fost și sunt foarte fericită. Și vă doresc multă baftă tuturor.

Un gând de final pentru echipă Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Pentru voi dragele mele, sunteți personalele care sunteți în măsura să ajutați. Vă doresc la cât mai mulți cursanți cărora să le deschideți drumul spre o carieră în care pot să prindă aripi. Sper să ne vedem în curând, vă îmbrățișez cu drag.

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursurilor intensive marca Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm lunar cursuri pregătitoare pentru interviurile cu mari companii aeriene în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul cursului vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Denisa, stewardesă Kuwait Airways: Dacă vrei poți deveni cea mai bună versiune a ta

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

2 comments

 • Florin octombrie 7, 2017   Reply →

  Salut! Ce salarii au cei de la Kuwait ? Oferă cazare sau transport gratuit ? Au layover ? Care sunt cerințele de angajare ? Angajează și bărbați ? Mersi! :)xoxo

  • Andreea Julei octombrie 9, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Buna Florin.
   Cei de la Kuwait Airways angajeaza doar fete, dar te poti indrepta cu incredere catre alte companii arabe, sau de ce nu, poti incepe aici in Romania. Te pup

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.