Întrebări primite de la cititori – specialistul Vreau să fiu Stewardesă răspunde

Dacă ai nelămuriri ne poți scrie pe adresa de e-mail eu@vreausafiustewardesa.ro.


Alexandra.: În curând voi începe să lucrez la o companie din Orientul Mijlociu. Cunosc regulile, dar chiar se întâmplă să primeşti warning letter din senin? Este adevărat că la Etihad sau Emirates se avansează mai greu? Asta în condiţiile în care îţi faci treaba aşa cum trebuie? Care companie are lay-overuri (opririle în anumite destinaţii) mai lungi: Qatar, Etihad sau Emirates? Mă „sperie” treaba cu exit permit pentru că aş vrea să vin în ţară sau să plec în alte destinaţii. Şi mai am o întrebare: O fată care a fost cu mine la interviu are acelaşi Date of joining (DOJ) ca mine, dar ea nu a primit viza şi contractul. Există posiblitatea să nu mai primească acelaşi DOJ?

Din senin, adică fără să încalci nicio regulă, nu o să primeşti o scrisoare de avertizare de la angajator.

Dacă apare o situaţie specială la bordul aeronavei, o problemă pentru care şeful de cabină îţi scrie un raport, cei de la birou se vor uita peste tot dosarul tău. Dacă din dosarul tău reiese că nu eşti la prima abatere de acest gen sau ai multe alte abateri minore sau nu ai respectat timpul de odihnă, atunci vei primi un warning letter. Însă de fiecare dată vei fi sunată, informată şi chiar ţi se va cere opinia în legătură cu ce s-a întâmplat.

În ceea ce priveşte promovarea depinde de fiecare persoană în parte. Eu am fost avansată de la Economic la Business după 2 ani şi 4 luni. Târziu ar spune unii, dar foarte repede dacă te raportezi la modul de promovare în companiile aviatice europene.

Toate companiile au atât layovere lungi, cu rămânere de 1 – 2 – 3 nopţi în acea destinaţie, cât şi layovere scurte. La Qatar şi Etihad ştiu că au multe curse cu astfel de rămâneri. Însă şi în timpul acestor layovere te sfătuiesc să te odihneşti şi să nu chefuiești cu colegii până înainte de plecarea avionului, căci printre colegi sunt şi „binefăcători spioni”.

Dacă ai avea cel puţin 2 – 3 zile libere (off) legate, ai putea folosi fără pobleme acele pemise de ieşire din ţară să mergi oriunde. Exit permit-urile se eliberează în număr nelimitat.

Prietena ta nu va primi viza aşa de repede, deci va pleca mai târziu, iar DOJ se va schimba pentru data la care ei au un nou grup care începe cursurile.

Cititor: Vreau să vă întreb despre politica companiilor privind tatuajele/cicatricile. În urma unui accident auto, am pe mână o cicatrice de circa 1 cm , iar pe faţă o cicatrice care nu mai este foarte vizibilă. Credeţi că aceste pot reprezenta o problemă?

Dacă cicatricile sunt foarte mici ele nu reprezintă o problemă, însă dacă ele nu pot fi acoperite cu make-up şansele tale de a fi recrutată sunt diminuate.

Andreea P.: Vreau să ştiu dacă pot merge la interviuri pentru job-ul de stewardesa în condiţiile în care am un semn pe mâna de aproximativ 1 cm rămas în urma unei căzături. Nu este extrem de vizibil şi cred că va dispărea de tot în timp.

Dacă nu este un semn vizibil poţi să participi fără nicio problemă la orice interviu, cu atât mai mult cu cât acest semn va dispărea în timp.

Teodora M.: Ce dimensiuni trebuie să aibă fotografiile care însoţesc CV-ul?

Dimensiunile pozelor pentru CV sunt afişate de obicei site-urile companiilor aeriene, în momentul în care aplici pentru un post. În general, este cerută o fotografie tip paşaport – aceasta are dimensiunea de 3,5 x 4,5 cm, şi o fotografie plan amplu – aceasta poate avea dimensiunea 13 x 18 cm. În momentul în care încarcarci aceste fotografii în aplicaţia on-line sau trimiţi un e-mail ai grijă ca dimensiunea totală a documentelor încărcate să nu depăşească 500 kb.

Andreea: În curând voi împlinii vârsta de 21 de ani. Momentan urmez cursurile unei facultăţi de Litere şi cunosc 4 limbi străine (Engleză, Franceză, Spaniolă şi Italiană). Încă din copilărie visul meu este să devin stewardesă, însă am început să fiu descurajată de cât mai multe persoane care îmi spun că la înălțimea pe care o am – 1,60 cm, nu am nici o şansă să îmi văd visul îndeplinit! Întrebarea mea este: există vreo şansă se devin stewardesa la 1,60 sau oamenii din jurul meu au dreptate şi trebuie să îmi scot din cap acest gând?

Te rog să nu te descurajezi şi să începi să aplici la cât mai multe companii aeriene pentru că majoritatea cer înălţimea minimă de 1,58 sau 1,60. Aşadar eşti la limită. Dacă la interviu trebuie să atingi cu vârful degetelor înălţimea de 212 cm (sau cât cere acea linie aeriană) poţi să te ridici şi pe vârfuri.

*** Răspunsuri oferite de Nicoleta Gherman

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri, afli totul despre aviație,  înveți cum să răspunzi la întrebarile recrutorilor și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici.

Nicoleta Gherman avatar 80x80 Întrebări primite de la cititori  specialistul Vreau să fiu Stewardesă răspunde

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

4 comments

 • Crstina T. iunie 1, 2014   Reply →

  Buna ziua,

  Va multumim pentru toate informatiile pe care ni le furnizati.
  Nu de putin timp visez si ma gandesc, cum ar fi sa fiu stewardesa? Sa fiu acea persoana intotdeauna zambitoare, pregatita sa intampine pasagerii si sa satisfaca asteptarile acestora pentru un zbor usor si placut ?!
  De la aceasta intrebare pornesc restul, iar acum cand m-am hotarat sa fac primul pas si sa merg la interviul organizat de Quatar Airlines din 8 Iunie, va intreb:
  Reprezinta un dezavantaj faptul ca sunt casatorita?
  Sunt casatorita si nu am copii, iar in viitor imi doresc o cariera in aviatie, un domeniu in care succesul are la baza reguli stricte si oameni profesionisti dedicati si iubitori de meseria lor.
  Oare CV-ul meu va fi respins automat din acest motiv ?
  Va multumesc frumos.

  Cu stima,
  Cristina T.

  • Lorena august 6, 2015   Reply →

   I cannot tell a lie, that really heldpe.

 • Layla februarie 16, 2015   Reply →

  Daca anul acesta termin facultatea (sunt anul III) insa vreau sa imi dau licenta mai tarziu…mai pot trece acest lucru pe CV? Am vreo sansa sa fiu angajata?

 • Carmela Palmeiros februarie 16, 2015   Reply →

  Nu e nici o problema Layla, poti sa treci facultatea pe CV.

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.