Cum scapi de emoțiile de la interviul de stewardesă?

Cea mai des întrebare pe care o primesc de la cursanții Vreau să fiu Stewardesă este “Cum scap de emoțiile de la interviu? ” Toți așteaptă de la mine un răspuns salvator, o rețetă secretă prin care să reușească să lase emoțiile acasă și să treacă cu brio de toate probele interviului. Răspunsul meu e unul singur de fiecare dată când sunt întrebată și anume: Knowledge is power!

Dacă mergi la interviu, poți fi relaxat doar atunci când știi, când te-ai pregătit, ai studiat intens și deja poți să prevezi cine pleacă acasă și cine merge mai departe. Dar, să știi la ce să te aștepti în ziua interviului nu înseamnă neaparat că ai scăpat de emoții, însă singurele care au rămas sunt emoțiile constructive, cele care te fac uman în fața recrutorilor, cele prin intermediul cărora poți demonstra cât de mult îți dorești acest job. Frica de interviu nu-și mai are locul atunci când ești foare bine pregătit. Vei merge acolo încrezător și vei da tot ce ai tu mai bun.

Cum ajungi să scapi de emoții și să fii sigur pe tine?

Limba engleză – așa cum spuneam mai sus, în opinia mea, cunoașterea înseamnă putere. Dacă stăpânești foarte bine limba engleză, ai un vocabular bine pus la punct și poți purta o conversație fluentă, atunci deja ai făcut primii pași înspre un interviu de succes. Și spun asta pentru ca, engleza este esențială în cariera unui însoțitor de bord. Bineînțeles, nu este suficient să știi doar engleza, însă joacă un rol extrem de important în tot procesul de angajare. De cele mai multe ori, cursanții ne mărturisesc la cursuri că principala lor nesiguranță este engleza și se tem să nu ajungă în fața recrutorilor și să își piardă cuvintele. Mai rău, se tem ca nu cumva să nu înțeleagă vreuna din cerințele de la interviu și atunci să piardă clar orice șansă de a fi selectați. Nu mai vorbesc despre faptul ca veți da teste scrise de engleză sau veți trece prin teste de spontaneitate (cum de exemplu se dau la interviul Qatar Airways) și atunci trebuie să gândiți rapid în engleză!

Așadar, înainte de a merge la un interviu și a vă declara dezamăgiți că nu ați trecut, puneți-vă la punct limba engleză! Învățați acasă, cu prietenii, cu un profesor, cu oricine este în măsură să vă ajute. Mergeți la cursuri sau fiți autodidacți. Important este să faceți ceva în acest sens, astfel încât nivelul vostru de limba engleză să fie unul mediu spre avansat sau să vă apropiați cât mai mult de el. Dacă aveți nevoie de sprijin în acest demers, am conceput un curs special de engleză pentru viitori însoțitori de bord, în cadrul căruia aveți ocazia să vă îmbunătățiți nivelul de engleză, să exersați probele de la interviu și testele scrise, să asimilați un vocabular specific de aviație și să învățați cum să vă construiți răspunsurile în fața recrutorilor. Detalii despre curs aveți în această pagină.

Știu engleza foarte bine, însă tot am emoții 

Există situații în care cursanții noștri, deși stiu foarte bine limba engleză (au o diplomă Cambridge sau au terminat limbi străine), sunt nesiguri pe ei la interviu și cred ca emoțiile îi vor copleși atunci când vor interacționa cu recrutorii. De unde vine nesiguranța? Vine de la faptul ca nu știi la ce probe să te aștepți, nu știi ce anume te vor întreba recrutorii, nu știi cam care este nivelul de dificultate al unui astfel de interviu și începi să te îndoiești de calitățile tale. Am avut cursante care erau profesoare de limba engleză, terminseră o facultate cu profilul de engleză intensiv și totuși s-au înscris la cursul de engleză. Și asta pentru că erau dornice să înțeleagă mecanismul din spatele unui interviu cu o companie aeriană, cum gândesc recrutorii și cum să acționeze la recrutare. La cursul de engleză lucrăm foarte mult pe ceea ce înseamnă tehnici de depășire a emoțiilor și public speaking, tocmai pentru a-i face pe cursanți cât mai confortabil în fața unor întrebări capcană sau a unor situații tensionate de la interviu (trebuie să vorbești în fața unui public, trebuie să faci un role-play alături de recrutor în care să dai dovadă de customer service etc). În momentul în care deții aceste informații, ai simulat aceste probe la curs și știi cum ar trebui să acționezi, ai primit feedback real din partea trainerului și sfaturi pe măsură, atunci și frica ta de interviu scade. Emoțiile încep să își piardă din intesitate și stima de sine crește. Devii mai încrezător, mai optimist, mai atent la ceea ce se întâmplă în jur, la potențialele greșeli pe care le-ai putea face la interviu.

Ce spun cursanții care au trecut deja cu succes de interviuri cu mari companii aeriene?

Obișnuiesc să îi întreb pe cursanții noștri care au trecut de interviuri de ce cred ca recrutorii i-au ales tocmai pe ei, cu ce s-au diferențiat ei la interviu astfel încât să fie selectați. De cele mai multe ori, răspunsurile lor seamănă foarte mult, majoritatea fiind de părere că pregătirea este esențială.

Iată mai jos 3 exemple de însoțitori de bord a caror pregătire a făcut diferența la interviu între sute de candidați:

Mihai, Emirates:

“Am văzut o grămadă de persoane înainte de interviu cu o engleză foarte bună, postură bună, la prima vedere candidatul ideal. Dar după ce au început probele, micile detalii pe care le-am învățat la cursul pregătitor au făcut diferență și deja puteam anticipa cine va pica și cine va trece mai departe. Recrutoarea era foarte prietenoasă, dar pe atât de dură.”

Tania, Emirates

“Chiar din primul moment în care am ajuns la interviu, am realizat cât de mult contează prima impresie și modul în care tu ca om te poți face remarcat, pozitiv sau negativ, fără să scoți nici măcar un cuvânt. Pentru că am urmat cursurile voastre și m-am informat bine înainte, întregul proces mi s-a părut destul de lejer, dar nu neapărat ușor. Dacă aș zice că am fost surprinsă că am fost acceptată, aș minți. Și nu spun asta din aroganță, ci doar din simplul fapt că am simțit că aparțin acestei companii. De muncit pentru acest interviu, cu adevărat am muncit. Adică mi-am dat tot interesul că atunci când merg la interviu, să fiu cu adevărat pregătită. Tot ce pot spune este că m-am implicat cu toată seriozitatea în tot acest proces, dar mi-am oferit și libertatea de a mă bucură în același timp de el. De aceea, am zâmbit cu toată inimă pe tot parcursul probelor, am fost implicată, mi-am spus părerea dar am știut cum să accept și părerile celorlalți.”

Laura, Flydubai

“În primul rând, faptul că am fost bine pregătită și am știut ce probe voi avea m-a ajutat să trec peste emoții. De fapt, să le reduc cât mai mult. Am fost mereu cu zâmbetul pe buze și îmi spuneam mereu în minte că va fi bine și voi trece de fiecare probă. Cred că autosugestia este un adevărat aliat în asemenea situații. În plus, de când am primit invitația la interviu am simțit că voi reuși de data această.”

Passport Size Mihai Morar2 120x160 Cum scapi de emoțiile de la interviul de stewardesă?
5D  5854 CV 120x160 Cum scapi de emoțiile de la interviul de stewardesă?
10458868 659782854157329 4528479982928226791 n 120x160 Cum scapi de emoțiile de la interviul de stewardesă?

Sfatul meu: profitați de toate informațiile dipsonibile pe internet despre jobul de însoțitor de bord și despre interviurile cu companii aeriene (de preferat din surse avizate!), documentați-vă pe cât de mult posibil și oferiți-vă privilegiul de a merge la interviu cât mai bine pregătiți și mai siguri pe voi.

Doar la noi pe site sunt publicate peste 450 de articole de informare, interviuri cu stewardese de carieră, relatări de pe diferite zboruri mai puțin obișnuite și mii de întrebări care și-au găsit răspunul în secțiunea noastră de comentarii. Nu mai spun de faptul ca suntem în permanență la dispoziția voastră și răspundem cât de prompt putem la întrebările pe care ni le puneți pe adresa eu@vreausafiustewardesa.ro

Succes, dragilor! Ne vedem printre nori!
Anca

Vino la cursul English for Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviu. Timp de 3 zile, vei avea ocazia să îți îmbunătățești nivelul de engleză, să exersezi probele de la interviu și să înveți un vocabular specific de aviație. În plus, înveți tehnici de public speaking și de depășire a emoțiilor, astfel încât să fii cât mai sigur pe tine la interviu. Înscrieri aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Cum scapi de emoțiile de la interviul de stewardesă?

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment