Cum să alegi compania aeriană potrivită? 5 aspecte importante

Alegerea companiei potrivite pentru nevoile și profilul tău îți poate da bătăi de cap. Dacă ești la început, abia ai descoperit jobul de stewardesă și simți că asta este chemarea ta, trebuie să mai faci un singur pas: să mergi la interviu. Întrebarea este… care? Ce companie îți surâde și cum știi să faci alegerea potrivită? Deși pare greu, având atâtea opțiuni și interviuri din ce în ce mai dese și variate, noi îți venim în ajutor și îți dăm câteva repere care să te ajute în luarea deciziei.

Relocarea

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este relocarea. Îți oferă compania posibilitatea de a rămâne în orașul tău sau în țară? Este necesar să te muți peste hotare, la baza operațională a companiei?

Să lucrezi din orașul tău poate fi comod, te poți întoarce seara la familie și să fii aproape de prietenii tăi, aproape de casă. Însă, minusul îl poate reprezenta lipsa layoverelor și posibilitatea limitată de a vizita destinațiile către care zbori.

O altă întrebare pe care ai putea să ți-o pui este “îmi asigură cazare compania în orașul în care sunt trimis?” Cât de mult te-ai putea adapta condițiilor, culturii și vieții din țara în care vei locui după ce vei începe să lucrezi? Avem aici un articol despre viața în Dubai.

Companiile aeriene care îți permit să rămâi în România sunt: Tarom, Blue Air, WIZZ Air, CarpatAir, Air Bucharest. Restul, precum companiile din Occident sau Asia îți vor cere să te muți în orașe în care au bază operațională.

Beneficii

Nu este niciun secret faptul că jobul de însoțitor de bord este unul bine plătit. Acest aspect influențează multe persoane, fiind o slujbă frumoasă și care asigură și un salariu motivant. Totuși, fiecare companie îți oferă un pachet diferit de beneficii, iar tu trebuie să înțelegi ce așteptări ai și ce ți se potrivește.

De la reduceri, servicii la prețuri preferențiale, asigurări medicale personalizate, abonamente la săli de fitness până la cazare în hoteluri de 5 stele și bilete gratuite de avion, fiecare angajator alege beneficiile pe care și le poate permite și pe care le consideră potrivite angajaților săi.

Salariul diferă, de asemenea. Dacă în România poți câștiga până la 1500 euro lunar, în Orient salariile ajung și la 3000 dolari.

Am scris în acest articol despre beneficiile și salariul de la o companie din Orient, Emirates.

Oportunități de dezvoltare în carieră și personală

Dacă îți dorești o carieră în aviație și nu doar un job sezonier, ceva pe o perioadă scurtă, atunci avansarea în carieră este în interesul tău. În funcție de fiecare companie în parte, poți participa la cursuri de dezvoltare personală, traininguri de customer service, sales susținute în interiorul companiei. Pe lângă acestea, avansarea la locul de muncă este importantă. De la Junior Cabin Attendant sau Economy Class poți ajunge Purser sau să ai grijă de VIP-uri în First Class. Ori, dacă vrei să faci ceva înafara orelor de zbor, poți deveni trainer sau chiar să recrutezi tu, la rândul tău, viitorii însoțitori de bord.

Programul

Fiecare companie are destinații diferite, zboruri pe distanțe mai lungi sau mai scurte și care te pot solicita sau nu. De aceea programul diferă și se poate ca cele oferite de un angajator să îți priască mai mult decât altele. Spre exemplu, la companiile din România, zborurile pot avea o durată maximă de 12 ore, dus-intors, iar asta se întâmplă rareori. În același timp, zborurile transatlantice, de 14-16 ore, sunt mai solicitante, dar ai la dispoziție și o pauză în care poți chiar și să dormi.

Ori, poate îți dorești mai degrabă să fii stewardesă part-time, pentru o companie care operează zboruri de tip charter și care te va solicita de câteva ori pe lună, atunci când va fi nevoie de tine.

Profilul tău

Bine, am vorbit despre profilul companiei și ce îți oferă ei. Acum a venit timpul să ne gândim la tine și la ce poți oferi tu companiei.

În primul rând, condițiile minime de angajare, chiar dacă în mare parte sunt aceleași la fiecare angajator, au anumite aspecte clare prin care se diferențiază. De exemplu, nu poți aplica la companii precum Qatar, Etihad sau Emirates dacă nu ai împlinită vârsta de 21 de ani. De asemenea, ai nevoie de minim 165cm înălțime dacă dorești să devii stewardesă pentru WIZZ Air. Spre deosebire de cele menționate anterior, nu îți trebuie diploma de Bacalaureat pentru RyanAir, EasyJet etc. Acestea sunt doar câteva dintre condițiile impuse de companii populare.

Înainte de a te îndrepta spre o companie, verifică condițiile impuse și vezi dacă profilul tău se pliază pe al lor. (O parte din aceste conditiții le găsești detaliate în acest articol)

Din fericire, din ce în ce mai multe companii aeriene recrutează însoțitori de bord și numeroase dintre acestea vin în România pentru a angaja viitoare stewardese, așa că ai la dispoziție foarte multe oportunități de angajare. Dacă nu îndeplinești condițiile necesare sau este ceva ce nu se potrivește cu interesele tale, nu-ți face griji; trebuie doar să îți găsești locul tău.

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici.

%name Cum să alegi compania aeriană potrivită? 5 aspecte importante

About Joseph Nicolaescu

Joseph este însoțitor de bord Wizz Air din 2019 și membru al echipei Vreau să fiu Stewardesă. Pasionat de aviație și jurnalism, Joseph te informează zilnic despre "secretele" jobului de însoțitor de bord și îți aduce cele mai noi știri din domeniu.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.