Cum obții un job de stewardesă?

Jobul de stewardesă a devenit unul tot mai căutat în ultimii ani, mai ales în România, unde numărul recrutărilor organizate de mari companii aeriene a crescut semnificativ. Tot mai mulți tineri se angajează ca însoțitori de bord pentru companii europene sau arabe, împlinindu-și visul de a călători, interacționa cu oameni de pe tot globul și în același timp de a câștiga un salariu motivant, net superior față de media din România.

Dar, cum poți obține un job de stewardesă și ce pași ai de urmat atunci când ești la început de drum în domeniul aviației?

1. Verifici dacă îndeplinești condițiile cerute de companiile aeriene:

Fiecare companie aeriană are propriile condiții pe care le impune viitorilor angajați, de aceea este esențial să citești cu atenție fiecare anunț de recrutare în parte și să vezi dacă te încadrezi.

vârstă: 18 ani pentru companii europene, 21 de ani pentru companii arabe

înălțime: peste 157-158 cm pentru majoritatea companiilor aeriene europene, iar în cazul companiilor arabe să poți  212 cm; mai jos regăsești câteva repere de înălțime ale companiilor care fac des recrutări de însoțitori de bord

Iată care sunt cerințele de înălțime pentru câteva dintre companiile aeriene:

 • Ryanair – minim 157 cm, maxim 188 cm
 • Wizz Air – minim 165 cm femei, iar la bărbați minim 175 cm – trebuie să atingi cu brațul înălțimea de 210 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
 • Etihad Airways – minim 212 cm  – trebuie sa atingi această înălțime fără încălțăminte, pe vârfuri, cu mâna dreaptă ridicată
 • Qatar Airways – minim 212 cm  – trebuie să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
 • Emirates – minim 160 cm – trebuie să atingi cu brațul înălțimea de 212 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
 • Saudia Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri
 • Fly Dubai – minim 158 cm
 • British Airways  – minim 158 cm, maxim 186 cm
 • Virgin Atlantic  – minim 158 cm
 • Easyjet – minim 158 cm, maxim 190 cm
 • Lufthansa – minim 160 cm, maxim 195cm
 • Norwegian – minim 160 cm
 • Volotea  – minim 158 cm, maxim 190cm
 • Hainan Airlines  – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri

greutatea să fie proporțională cu înălțimea

limba engleză să fie la un nivel avansat, scris și vorbit

fără tatuaje la vedere: dacă ai tatuaje, acestea trebuie să nu se vadă când porți uniforma companiei

dioptrii de maxim +/-4

stare foarte bună de sănătate

diplomă de bacalaureat: trebuie să ai minim o diplomă de bacalaureat ca să poți lucra ca însoțitor de bord (există și excepții: companii precum Ryanair, Easyjet sau Vueling nu cer diplomă de bacalaureat)

să știi să înoți: companiile aeriene cer să ai abilități de înot(măcar minime) la momentul angajării

 2. Îți pregătești documentele necesare la interviu:

Dacă îndeplinești condițiile menționate mai sus, poți deja să îți pregătești dosarul de interviu.

Acesta trebuie să conțină următoarele documente:

– CV actualizat în limba engleză (dacă ai nevoie de un CV perfect pentru interviu, specialiștii Vreau să fiu Stewardesă te pot ajuta; detalii aici)

– fotografii profesionale – ai detalii despre cum trebuie să arate acestea aici.

– copie după ultima diplomă de studii

– copie după prima pagina din pașaport

– unele companii aeriene cer și scrisori de recomandare de la actuali/foști angajatori

3. Află cine, când și unde angajează

Fii în permanență la curent cu toate angajările de însoțitori de bord. Află ce companii fac recrutări, unde au loc și când. Pe site-ul Vreau să fiu Stewardesă la secțiunea JOBURI vei găsi mereu ultimele joburi disponibile în domeniu, așa că fii cu ochii pe noi. De asemenea, ar fi util să urmărești și pagina de cariere a companiilor aeriene.

Companii arabe care recrutează de obicei în România: Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Oman Air, Gulf Air, Flydubai, Flynas

Companii europene care recrutează de obicei în România: Wizz Air, Smartlynx, Primera Air, Aer Lingus. Ryanair

Companii care recrutează în Europa: British Airways, Virgin Atlantic, EasyJet, Norwegian, Volotea, Small Planet Airlines, CityJet, Thomson Airways, Flybe

Interviurile pot fi de tip Open Day (poate participa oricine îndeplinește condițiile cerute de compania aeriană) sau Assessment Day (trebuie să aplici online, pe site-ul companiei, pentru a primi o invitație la interviu); de asemenea, unele companii organizează interviuri video pentru preselecția candidaților.

4. Te pregătești de interviuri!

Vreau să fiu Stewardesă este instrumentul prin care tu îți poți primi aripile, este modul în care te poți pregăti pentru a deveni însoțitor de bord. Cum? Prin toate informațiile utile pe care le poți citi la noi pe site (sute de articole publicate până în prezent) cu ajutorul cărora te familiarizezi cu tot ceea ce înseamnă lumea aviației, modul de desfășurare a interviurilor cu marile companii aeriene și viața de însoțitor de bord, iar mai apoi prin cursurile de pregătire pentru viitori însoțitori de bord pe care le organizăm începând cu anul 2013 în toată România, Republica Moldova, Serbia și Italia.

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă presupun un training intensiv care să te ajute să faci față cu brio unui interviu cu o companie aeriană și să fii angajat ca însoțitor de bord. Dar nu se rezumă doar la atât ceea ce facem noi la cursuri. Scopul principal este să îi ajutăm pe cursanții noștri să dobândească o serie de abilități necesare în această meserie, să capete mai multă încredere în ei, să comunice cât mai fluent în engleză (interviurile cu companiile aeriene se desfășoară doar în engleză), să reușească să vorbească în public fără emoții, să învețe să gândească cât mai creativ, să știe foarte clar ce au de făcut la un interviu și cum să rezolve fiecare task dat de recrutori, să iasă din zona lor de confort și să se dezvolte personal cât de mult pot.

La cursurile Vreau să fiu Stewardesă vei avea ocazia să înveţi şi să te pregăteşti intensiv pentru interviul cu ORICE companie aeriană. Înveţi tot ce ai nevoie pentru un interviu de succes: de la modul în care comunici, atitudine, imagine personală, până la simularea efectivă a unui interviu în faţa unui examinator. La finalul interviului simulat, vei primi feedback direct în legătură cu modul în care te-ai prezentat, cât și despre modul în care ai acumulat și aplicat cunoștințele dobândite la curs. Mai multe detalii despre cursurile noastre găsești aici.

Pentru orice informație suplimentară, ne poți scrie oricând pe adresa eu@vreausafiustewardesa.ro, iar echipa Vreau să fiu Stewardesă îți va răspunde în cel mai scurt timp. 

Să zbori!
echipa Vreau să fiu Stewardesă

2 Comments
 • Stoica Georgiana Corina
  Posted at 19:03h, 20 iunie Răspunde

  Hello! I’m interested and excited to start my life as a boarder in your company. I have read carefully all the steps I have to follow. I hope everything has a positive ending.
  Best regards, Georgiana Corina Stoica

  • Anca Dumitrescu
   Posted at 11:46h, 22 iunie Răspunde

   Hello Georgiana,

   Fingers crossed and good luck!
   Anca

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.