Cum interacționează factorul diversitate în viața unei stewardese

Totul este despre toleranță, răbdare și acceptare. Îmi amintesc cu drag momentul interviului de la București cu reprezentanții Emirates când toți candidații afirmau in fața recrutorilor faptul că își doresc acest job pentru diversitatea culturală. Sună foarte interesant să împărtășești lucruri, să lucrezi într-o echipă diversă și într-adevăr așa este, dar există un mic secret pe care poate încă nu îl știți: pe parcursul celor 2 luni de training, sub forma unor teste cu intenție dezvăluită sau luați prin surprindere, cursanții sunt încadrați în niște categorii după care ulteriori vor fi selectați pentru zboruri.

În funcție de personalitatea fiecăruia, a modului de a reacționa în situații limită, dar și a interacțiunii cu cei din jur, viitorilor însoțitor de bord li se pune o “etichetă”. Am folosit acest cuvânt nu pentru a face pe cineva anume să se simtă precum o marfă, dar când compania angajează 20.000 de însoțitori de bord, la un moment dat devii doar un număr. Din punctul meu de vedere și al personalității pe care o am, a fost un lucru trist. Plecarea dintr-o companie mică unde toată lumea știe preferințele, personalitatea celui de lângă și mutarea către o companie mai mult decât multinațională, după părerea mea, a fost o schimbare imensă ce mi-a provocat nostalgie, dar și bucurie.

E un lucru plăcut să știi că jobul tău se încheie odată cu părăsirea avionului, iar dacă de fiecare dată îți indeplinești misiunea de a face pasagerii să plece fericiți și mulțumiți, înseamnă că ai avut o zi productivă, plină de succes și poți merge acasă cu inima împăcată că ai făcut tot ce ți-a stat în putere să pui în aplicare valorile prin care te-ai identificat în fața angajatorilor, deci a companiei în sine.

Revenind la diversitate, poți privi acest aspect exact așa cum îți dictează inima în sensul că îți poți face prieteni foarte ușor sau poți să te limitezi la obligațiile privind munca în echipă. Din experiență, pot spune că un zbor scurt nu îți oferă destul timp pentru a cunoaște oamenii cu care lucrezi. Există multe etape de parcurs, pasageri de care trebuie să ții cont mai presus de orice, iar aceste lucruri nu îți permit să ajungi la inima colegilor tăi pentru a-i cunoaște mai bine. Timpul este foarte scurt, iar uneori devii un mic roboțel care vrea să-și termine zborul cu brio și să plece liniștit acasă. Aș putea spune că asta e fața tristă a unei zi de muncă, dar pentru că sunt omul care se schimbă la 180 de grade într-o secundă, îmi amintesc de zborurile lungi și imediat mă invadează amintiri pe care le voi păstra toată viața.

Toate zborurile care implică un layover apropie oamenii, formează o echipă unită, îți dau posibilitatea să cunoști omul din spatele uniformei. Există timp suficient pentru service, pasageri și nevoile lor, pauza de masă și nu în cele din urmă pentru a acorda atenție celui de lângă tine. Limbile se dezleagă, engleza britanică, americană, cu accent mai puternic sau mai slab devine una singură, limba “casei”, iar colegii încep să se cunoască, să își facă destăinuiri legate de viața personală, pasiuni, experiențe trăite și orice alte subiecte vă puteți imagina. Este foarte important să fii un om deschis, să accepți oamenii de lângă tine așa cum sunt și indiferent de situație să nu judeci pe nimeni. Te poți raporta de fiecare dată la un singur cuvânt: DIVERSITATE. Înainte de a spune ceva sau a reacționa în vreun fel, trebuie să fim mereu conștienți de faptul că “normal” este un cuvânt cu o interpretare diferită. Ceea ce mie mi se pare normal, ție probabil ți se pare deplasat, aberant, inutil, ciudat, etc., dar dacă privim procesul comunicării dintr-o perspectivă deschisă și optimistă, putem observa că lucrurile vin cu ușurință de la sine, se rezolvă mult mai simplu și mai eficient.

Avionul, locul de muncă al unui însoțitor de bord, poate fi comparat cu o casă în care locuiesc oameni diferiți. Este adevărat faptul că engleza poate fi uneori un obstacol în interpretare și exprimare, dar limbajul corpului, zâmbetul și privirea nu vor trăda niciodată intențiile cuiva.

Chiar dacă o dată ajunsă în Dubai, engleza mea nu a fost perfectă, pe parcurs am îndrăgit-o, îmbrățișat-o și am considerat că mereu există ceva mai mult decât cuvintele. Acel ceva ce apropie oamenii din toate colțurile lumii.

Să nu uitați niciodată faptul că toleranța, acceptarea, bunătatea, sunt doar câteva din calitățile ce ne definesc ca oameni și ar fi păcat să le pierdem vreodată. Omul este într-adevăr cea mai complexă creație, iar lucrurile care  vor uni mereu Estul și Vestul, miridianele și paralelele, noaptea și ziua, vor depinde dor de noi!

Vă pup,
Andreea

[vc_message]Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.[/vc_message]

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.