Cum a decurs interviul Qatar Airways – sesiunea decembrie 2017

Un număr mare de cursanți Vreau să fiu Stewardesă a ajuns până la etapa interviului final în cadrul recrutării Qatar Airways care a avut loc pe 2 și 3 decembrie la București. Au fost 2 zile de foc și de emoții, la finalul cărora doar 18 candidați au reușit să treacă de toate probele.

Prima zi – Open Day

În prima zi, cei peste 100 de candidați au așteptat să intre în sala de interviu unde au predat CV-ul și fotografiile și au purtat o mică discuție cu cele 2 recrutoare din Spania și Malaysia în care au răspuns la întrebări precum “What is your current job?”, “What qualities you have? “What do you know about us?” și bineînțeles, clasica “Why do you want to become cabin crew?”.

Iată ce ne-a spus Sandra, una din cursantele Vreau să fiu Stewardesă despre prima zi de interviu:

“În prima zi a interviului, la Open Day, mai exact, am mers foarte încrezătoare și hotărâtă că totul va decurge perfect. Atitudinea aceasta am avut-o până în momentul în care am intrat în hotel, însă atunci când am văzut atâtea fete frumoase, am început să am urme de îndoială și să îmi spun “Ce am eu mai presus decât ele?”. Pe măsură ce interacționăm cu ele și le auzeam povestind despre experiențele interviurilor la care au mai participat mi se părea aproape imposibil că eu, care nu am mai mers la niciun interviu până atunci, să trec mai departe.

Emoțiile erau din ce în ce mai mari cu cât ne-am apropiat de camera în care erau recrutoarele, iar faptul că eram extrem de multe persoane nu făcea decât să le intensifice. În momentul în care am intrat totul a fost foarte rapid, i-am înmânat recrutoarei documentele mele și am început să mă prezint. Țin minte că nu mă puteam opri din zâmbit în momentul în care mi-a dat invitația pentru a doua zi, Assesment Day, eram atât de fericită încât câteva persoane de pe hol și-au dat seamă că am luat deși am ascuns invitația, știu sigur că am auzit vocea unui băiat spunând “A luat” .

Ziua de sâmbătă a trecut foarte greu, am terminat destul de devreme, pe la 11 și am mers direct acasă. Deși ceea ce reușisem să fac (să trec de Open Day) a fost un pas extrem de mic, eram extrem de fericită și aveam un feeling  pozitiv în legătură cu ceea ce va urma.

A doua zi – Assessment Day

A doua zi de interviu a început cu un test de engleză pentru cele 47 de persoane care au primit invitația. Testul a fost unul mediu, cu întrebări de tip grilă și un eseu pe subiectul Cultural diversity” . In urma acestei probe au fost eliminate 7 persoane.

Sandra: “Duminică dimineața știu că m-am trezit devreme, am început să mă aranjez, să ascult muzică și eram foarte binedispusă! Eram sigură că voi reuși! Cred că unul dintre “secretele succesului” meu a fost optimismul. Am știut pe tot parcursul acestor zile că eu voi lua acest interviu.

Ajunsă acolo, din nou aceleași emoții, mai ales pentru că știam că sunt înconjurată de persoane foarte bine pregătite.Cu toate acestea, nu mi-am pierdut entuziasmul, am intrat la testul de engleză sigură că va fi bine. Testul a fost de nivel mediu aș spune eu, am avut exerciții grilă, câteva exerciții ușoare de matematică și un eseu pe tema “cultural awareness”. Dacă la începutul zilei am fost 47 de persoane, după testul de engleză am rămas 40.”

Proba de spontaneitate și reach test

După testul de engleză, fiecare candidat a intrat în sala de interviu unde a fost măsurat și a trebuit să răspundă la o întrebare din partea recrutorilor. Întrebările puse au fost de tipul; “Why have you chosen our company?” “What is your greatest strenght?”, “Tell me about a time you solved a conflict”, “What do you know about us?”

Sandra: “A urmat proba de spontaneitate, unde au început să crească și emoțiile. Știam că voi trece cu bine de măsurători, însă, deși am avut o întrebare ușoară, “What do you know about our company?”, atunci când m-am văzut în fața recrutoarelor parcă mi s-a blocat creierul și din aproximativ 10 lucruri pe care le aș fi putut spune despre companie am spus doar 2. Deși eram speriată nu am încetat să zâmbesc și să par foarte sigură pe mine și cred că asta a contat destul de mult. Am ieșit de acolo aproape convinsă că voi pleca acasă pentru că am vorbit prea puțin. În momentul în care recrutoarea a început să spună numerele canditaților pe care voiai să îi vadă și la proba următoare parcă nu mai auzeam nimic. Eu am avut numărul 7, mi-am auzit numărul, dar nu înțelegeam dacă vom pleca sau vom rămâne, deși auzisem foarte clar ce spusese puțin mai devreme.”

În urma acestei probe numărul de candidați ajunși la exercițiul de grup s-a înjumătățit.

Proba de grup

Tema exercițiului de grup a fost “How do you see the world in 100 years from now?”. Fiecare grupă a trebuit să vină cu 5 idei diferite. La final, recrutorii au întrebat cine dorește să prezinte ideile grupului. Încă 5 persoane au plecat acasă după această probă.

Prezentarea companiei

Recrutorii au prezentat pe larg compania, pachetul salarial și beneficiile jobului celor care au ajuns până la această etapă. Ulterior prezentării, candidații au fost nevoiți să completeze o serie de formulare cu datele personale, documente care vor ajunge direct în Doha, la departamentul de HR al companiei.

Interviul final

Interviul final a durat 12-15 minute pentru fiecare candidat, iar întrebările puse de recrutori au fost cele standard, în baza CV-ului” “Why are you leaving your current job?”, “Why do you think this job suits you”? “When did you make your clients smile?”

Experiența Sandrei: “Nu vă pot descrie cât de ușurată am fost în momentul în care mi-am dat seama că am ajuns la următoarea probă, și anume proba de grup. Acolo am fost mult mai relaxată, știam cât de cât cum ar trebui să mă comport și a fost totul ok. După cele 3 probe, în momentul în care au fost anunțați canditatii care vor rămâne pentru Final Interview, atmosferă a fost muuuuult mai relaxată, recrutoarele ne-au făcut o prezentare a companiei și a ceea ce urmează și apoi am intrat, pe rând, la interviul final.

Nici nu pot explica în cuvinte emoțiile pe care le am simțit atunci când mă uităm în jurul meu și vedeam pe toată lumea fericită, relaxată. Interviul final a decurs cât se poate de normal, am fost întrebată diverse lucruri legate de jobul meu actual. Am fost mult mai relaxată, deoarece pentru mine era incredibil că am ajuns până acolo din prima încercare și eram convinsă că nu are ce să mai meargă prost. Ce era mai greu trecuse dar, în același timp, urma să vină abia atunci: și anume așteptarea mail-ului de confirmare, care a venit după 2 zile.
Așa cum am spus și mai sus, sunt absolut convinsă că o contribuție majoră la succesul meu au avut o entuziasmul, optimismul, încrederea de sine și, nu în ultimul rând, zâmbetul.
În ciuda emoțiilor, m-am simțit extrem de bine la interviu și cred că asta s-a văzut”.

Felicitări tuturor, să ne reauzim cu vești bune!

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri, afli totul despre aviație și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Cum a decurs interviul Qatar Airways   sesiunea decembrie 2017

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment