Povestea Cristinei – Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman Air

Cristina, fostă stewardesă Gulf Air timp de 2 ani, ne povestește cum a ajuns în prezent să poarte cu mândrie uniforma unei alte mari companii aeriene din Orient – Oman Air și care au fost provocările întâlnite de-a lungul carierei sale printre nori.

Cum ai ajuns să zbori și ce te-a determinat să alegi această meserie?

Mi-am început cariera lucrând 2 ani pentru Gulf Air și am renunțat considerând că acumulasem destula experiență. M-am întors în Romania, inițial cu gândul de a mă stabili, însă am înțeles repede că nu mă simt pregătită să renunț la zbor și nu mă regăseam într-un job normal.

Am ales această meserie deoarece este exact ceea ce mi-am dorit. Am posibilitatea de a călători și de a fi plătită pentru acest lucru. De asemenea, am oportunitatea de a descoperi noi culturi și oameni datorită cărora îmi îmbogățesc cunoștințele și totodată aduc un aport considerabil la dezvoltarea mea.cristina oman air Povestea Cristinei   Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman Air

În prezent derulăm o campanie de informare pentru cititorii noștri despre școlile de aviație. Știu că te numeri printre deținătorii unui atestat de însoțitor de bord obținut în România. Te-a ajutat această școală? A contat pentru interviurile la care ai participat?

Școala de aviație pe care am urmat-o m-a ajutat doar cât să-mi dau seama despre ce e vorba în această meserie într-un sens general. În perioada în care fusesem elevă a acestei școli, nu s-au perceput taxe și a durat în jur de 3 luni. Însă dacă ar fi să o iau de la început, nu aș mai face școala de aviație deoarece companiile în general te pregătesc pentru zbor oferindu-ți training gratuit.

Până să ajung însoțitoare de bord am participat la câteva interviuri și am fost ușor dezamăgită să nu fiu acceptată din prima deși aveam atestatul. Am înțeles apoi că fiecare experiență a venit precum o lecție și m-a ajutat. Am fost perseverentă și astfel am reușit. Încerc mereu să fiu mai bună ca ieri și mai puțin bună decât mâine.

Te-ai pregătit în vreun fel înainte de interviu?

M-am pregătit atât fizic, prezentându-mă într-o ținută corespunzătoare, dar și psihic. Pentru mine nu a fost primul interviu de acest gen la care m-am prezentat așadar emoțiile nu au fost copleșitoare. Cu multă încredere în forțele proprii și zâmbind mi-a fost ușor să fac fața provocărilor ce aveau să urmeze în acea zi.

Cum a decurs recrutarea ta? Ai avut emoții?

Povestea interviului este cel puțin interesantă deoarece eu nu am fost la o recrutare în Romania, ci mi-am luat bilete de avion și am mers direct în Oman, la interviul organizat de tip Open Day. A fost o decizie curajoasa, pentru că nu este nimic sigur si te poți trezi că ai mers până acolo dar nu ai fost acceptat/ă. Cu toate acestea, îmi doream o mini vacanța în Oman așa că am combinat utilul cu plăcutul.

Prima etapa a fost înregistrarea candidaților după care a urmat proba de grooming unde s-a verificat greutatea, înălțimea, existența tatuajelor/cicatricilor,  precum și aspectul fizic. Mai departe a avut loc discuția individuală a fiecărui candidat cu recrutorii, unde au pus diverse întrebări despre această meserie si ce știm despre companie. Ultima proba a fost testul scris de limba engleză cu o dificultate medie.

În concluzie interviul a fost rapid si compact ținând cont de faptul ca am început dimineața în jurul orei 8 și după-amiază am aflat răspunsul final.cristina oman air 5 Povestea Cristinei   Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman Air

De ce crezi ca ai fost ales/aleasă?

Consider ca am fost aleasa datorită atitudinii mele pozitive, experiența în acest domeniu pot spune ca a reprezentat un atu dar cel mai mult a contat felul  care m-am descurcat la interviu.

Ce îți place cel mai mult la jobul acesta? Exista si aspecte mai puțin plăcute pe care un aspirant la aceasta meserie ar trebui sa le cunoască?

Părțile pozitive ale acestei meserii sunt beneficiile precum: locuință asigurată, transport, bilete reduse pentru familie si prieteni, mediul dinamic de lucru, călătoriile.

Iar părțile negative ar fi lipsa unui program normal. Aspiranții către acest job ar trebui să știe că vor urma nopți nedormite din cauza zborurilor, pasagerii care uneori pot fi destul de dificili și faptul că vor fi departe de cei dragi.

Până la urmă, fiecare meserie are prețul ei și sunt de părere că atâta timp cât fac ceea ce îmi place, munca mea devine o plăcere și timpul trece mai ușor.

cristina oman air 7 Povestea Cristinei   Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman Air

De cât timp lucrezi pentru compania Oman Air? Ce ne poți spune despre aceasta companie?

Am terminat trainingul, care a durat 3 luni și momentan aștept cu nerăbdare primul roster. Oman Air este compania aeriană naționala cu baza în Muscat, capitala Omanului. Cu o vechime de peste 25 ani în domeniu si care se afla într-o continua dezvoltare. In momentul de față efectuează zboruri în 11 destinații din India și 40 la nivel mondial, care includ Orientul Mijlociu, Africa, Europa si Orientul Îndepărtat.

S-a întâmplat vreodată să întâlnești situații de urgenta pe zbor? Cum ai reacționat? Dar pasageri care ti-au mulțumit pentru modul în care i-ai tratat? Ne poți da un exemplu?

Aici voi vorbi din experiențele pe care le-am avut muncind pentru Gulf Air. Situații de urgenta majore nu am întâlnit. S-a întâmplat să avem un caz în care pasagerul a băut mai mult decât trebuia și a leșinat în timpul zborului. Cu ajutorul colegilor mei am făcut față situației cu brio.

Am avut pasageri care mi-au mulțumit și au fost încântați de serviciul oferit la bord, era un zbor de India, unde la debarcare o femeie mai în vârstă mi-a pupat mâna și mi-a transmis urări de bine. Pentru mine a fost un gest deosebit care mi-a rămas la suflet.

Care este cea mai frumoasa amintire pe care o ai de la zboruri?

Au fost foarte multe amintiri frumoase, dar majoritatea legate de layovere pentru că eram mereu foarte încântată să descopăr locuri noi și să mă bucur de tot ce îmi ofereau acele destinații.cristina oman air 2 Povestea Cristinei   Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman Air

Cum reușești să împaci zborul cu viața personală? Poți păstra un echilibru între cele doua?

In viață, mereu trebuie să existe un echilibru între cele două deoarece este vital pentru o dezvoltare corecta și sănătoasă, cred eu. Îmi planific zilele libere în general pe cât posibil și când vine vorba de concediu, am la dispoziție suficient timp, mai precis în jur de 6 săptămâni în care mă pot deconecta de la locul de muncă pentru a capta energia de care voi avea nevoie.

Ai vreun sfat pentru persoanele care vor să devină însoțitori de bord? Ce sa aleagă Gulf Air sau Oman Air?

cristina oman air 3 Povestea Cristinei   Fostă stewardesă Gulf Air, acum poartă uniforma Oman AirSfatul meu e să aibă încredere, o atitudine pozitivă și să se pregătească pentru interviu! (află aici detalii despre cursul de pregătire pentru interviu organizat de echipa Vreau să fiu Stewardesă). Prima impresie contează foarte mult, dar și autenticitatea personală. Pentru a putea avea succes e nevoie de multă determinare, concentrare, o minte deschisă, curajul de a încerca lucruri noi si să fie dispuși să facă anumite sacrificii.

Cât despre cele două companii, eu am ales Oman Air, dar nu pot fi sigura că aceeași decizie va fi potrivită pentru oricare altă persoană. Este bine ca atunci când simți că nu iți mai este locul acolo, să închizi o ușă pentru a putea deschide alta. Acestea fiind spuse le urez mult succes tuturor celor care aleg sa pornească pe acest drum. Cu multă muncă și perseverentă, visele prind aripi!

Dacă vrei să lucrezi ca însoțitor de bord, vino la cursurile Vreau să fiu Stewardesă și vei beneficia de o pregătire completă pentru interviul cu ORICE companie aeriană. Trainerii noștri te vor învăța tot ce ai de făcut pentru a trece cu succes de interviu, îți vom face un dosar complet necesar la recrutare – CV și fotografii, astfel încât să te numeri printre cei mai buni candidați. Aici ai mai multe detalii despre curs.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.