Cea mai frumoasă amintire din cariera mea de stewardesă

Am început să zbor la vârstă de 26 de ani și cred că am avut o carieră de succes, timp de 10 ani și jumătate, datorită faptului că mi-am păstrat, dar și îmbunătățit anumite calități în tot acest timp: dorința de a interacționa cu toate persoanele din jurul meu, de a le ajuta, adaptabilitatea la tot ce înseamnă nou și necunoscut.

Am vorbit în alte articole despre probleme majore care pot apărea la bordul avionului din diverse motive și, în cadrul majorității cursurilor sau întâlnirilor cu cititorii, sunt întrebată de urgențele pe care le-am avut de rezolvat ca stewardesă. Însă rareori sunt întrebată care au fost experiențele cele mai plăcute. În cariera mea de peste 1 deceniu ca însoțitor de bord, atunci când zbori de la Ecuator la Pol de sute de ori, în diferite zone ale globului, transportând oameni de nationalități și culturi diferite, întotdeauna trebuie să știi cum să te faci plăcută și cum să îți faci pasagerii să zâmbească și să se simtă cât mai relaxați la bordul aeronavei.

Pe unul dintre zborurile către Londra Heathrow am întâlnit o familie de qatarezi care călătoreau cu cei 4 copii și tutorele lor, o englezoaică în clasa Business unde eram și eu responsabilă de catering și serviciu (JC galley manager).

Deși îndatoririle mele mă forțau să petrec mai mult timp în bucătăria din această zonă, încercam întotdeauna să ies și în cabină pentru a îmi ajuta colegii cu serviciul oferit pasagerilor într-o manieră mai rapidă. Uneori, deși colegii mei se descurcau în cabină, dacă vedeam pasageri care păreau plictisiți, încercam să interacționez cu aceștia pentru a obține un feedback asupra produselor care le-au fost oferite la bord și maniera în care acestea au fost servite. Însă pe acest zbor care pleca după-amiaza târziu, neavând foarte mulți pasageri la bord, am avut și noi, însoțitorii de bord, mai mult timp la dispoziție pentru a ne relaxa.

Familia qatareză și cei 4 copii terminaseră deja de luat prânzul și țin minte că bona lor era în primul rând, ocupată să citească copilului mai mic o poveste, iar părinții se relaxau deja urmărind programele oferite pe sistemul video. Doar fetița lor de 3 ani urmărea stewardesele foarte atentă, iar la un moment dat a venit pe langă mine, în bucătărie, încercând să vadă ce face o stewardesă și punând multe întrebări. Am făcut cunoștință și am aflat că numele pe care îi place să i se spună e Mayassa, care în limba arabă înseamnă împărăteasă. Mayassa voia să știe ce e fiecare obiect pe care îl observase în bucătărie și bineînțeles că am fost surprisă plăcut de modul extrem de politicos în care se comporta și vorbea. Printre altele îmi spunea că era visul ei să fie stewardesă, într-o engleză aproape perfectă! Cum bucătăria mea era deja aranjată, am luat-o pe fetiță în brațe pe o strapontină (scaunul stewardeselor) și am învățat-o să deseneze floricele și tot felul de animale pentru ca să nu se mai simtă plictisită. M-am bucurat să o văd entuziasmată și fericită la plecarea din avion.

Spre surprinderea mea, după mai bine de 1 an, o fetiță s-a apropiat de mine în timpul îmbarcării pasagerilor și mi-a zis: “Te știu, mi-ai desenat flori mai demult!” Mi-am adus imediat aminte de ea, deși nu îi reținusem numele atunci. De data aceasta, fetița a stat cuminte în scaunul ei pe tot zborul, însă pentru mine aceasta este una dintre amintirile care mă face și acum să am o imensă mulțumire sufletească și lacrimi în ochi de fiecare dată când o descriu!

***Articol scris de Nicoleta Gherman

[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-plane”]

Dacă vrei să obții jobul de însoțitor de bord, înscrie-te la cursul Vreau să fiu Stewardesă! Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

[/vc_message]

2 Comments
 • IRINA
  Posted at 11:41h, 10 februarie Răspunde

  Ah, ce articol frumos si cald! )

  • Rucsandra Mihai
   Rucsandra Mihai
   Posted at 13:02h, 11 februarie Răspunde

   Bună Irina,

   Mulțumim frumos!

   Rucsandra

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.