Ce roluri și responsabilități are o stewardesă?

Principala responsabilitate a unei stewardese este să asigure siguranța pasagerilor, urmată de confortul acestora. Pentru că însoțitorii de bord sunt considerați ambasadorii linilor aeriene pe care le reprezintă, se așteaptă ca aceștia să aibă un serviciu de cabină impecabil și să afișeze o atitudine prietenoasă, ușor abordabilă, un entuziasm natural și o imagine imaculată.

O stewardesă pentru multitudinea de roluri pe care trebuie să le îndeplinească în timpul unui zbor, iar cele mai cunoscute sunt:

Air hostess
Fiecare însoțitor de bord se implică direct în întâmpinarea și îmbarcarea pasagerilor precum și escortarea la locurile lor atunci când vorbim de pasagerii de la First Class și Business Class, dar și în procesul de debarcare.

Bonă
Însoțitorii de bord au grijă de copii neînsoțiți. De exemplu, compania Etihad Airways are un traing special – Flying Nanny, iar pentru cele mai importante zboruri alocă un însoțitor de bord ce are grijă și se joacă cu copiii din aeronavă.

Asistentă medicală
Fiecare însoțitor de bord îndeplinește rolul de asistentă medicală ce oferă primul ajutor pasagerilor în cazuri unor eventuale nașteri sau probleme medicale.

Chelner
Însoțitorii de bord servesc mâncare și băutură pe timpul zborul, iar acest rol a rămas cel mai ușor în mintea pasagerilor.

Vânzător
Pe parcursul zborului însoțitorii de bord vând bunuri de la duty free, îndeplinind astfel și rolul de vânzător sau sales agent.

Secretară
Însoțitorii de bord mai trebuie să întocmească documentație scrisă cu detaliile referitoare la toate incidentele petrecute în timpul zborului și nu numai: acte pentru catering, serviciul duty free, feedback pasageri, folosirea truselor medicale, dacă există întârzierieri să afle ce anume le-a generat.

Persoana care se asigură că pasagerii călătoresc în siguranță (pompier, agent de pază)
Însoțitorul de bord se poate confrunta dea lungul carierei sale cu situații precum focul în cabină, depresurizare, aterizare forțată, deviere de la itinerariul inițial, atacuri teroriste și situații în care trebuie să ofere necondiționat primul ajutor. În cazul unor astfel de situații trebuie să se asigure că pasagerii urmează cu strictețe regulile sau procedurile impuse de Autoritatea Civilă Aeronautică.

După ce ai fost recrutat ca însoțitor de bord trebuie să parcurgi un training care se va desfășura pe o perioadă între 6 – 8 săptămâni și care va cuprinde cursuri de: Măsuri de Siguranță și Proceduri de Urgență, Măsuri și Proceduri de Securitate, Prim Ajutor și Service-ul pentru pasageri.

O data ce ai absolvit trainingul vei trece printr-o perioadă de probă de aproximativ 6 luni, timp în care performana ta va fi evaluată periodic atât de managerul de linie și alți superiori, cât și de traineri. La fiecare 12 luni însoțitorul de bord va trece printr-o reexaminare a cunoștiințelor accumulate pentru a I se putea reînnoi licența de zbor.

Așadar, însoțitorii de bord pot întâmpina o multitudine de situații deloc uzuale pentru care obligatoriu trebuie să dețină calități precum diplomația, spiritul de echipă, inițiativă, putere de adaptare și organizare.

Dacă vrei să obții jobul de însoțitor de bord, înscrie-te la cursul Vreau să fiu Stewardesă! Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Ce roluri și responsabilități are o stewardesă?

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment