Ce reguli trebuie să respecți ca însoțitor de bord Qatar Airways

Compania Qatar Airways este renumită pentru regulile (unii sunt de părere că ar fi foarte stricte) pe care le impune însoțitorilor de bord. Fiind o companie aeriană de 5 stele, Qatar Airways le impune o anumită rigoare angajaților pentru a reuși să mențină cel mai înalt nivel al serviciilor la bord și o conduită exemplară. Iată mai jos o parte din ele:

Ora de ajuns acasă

 • Trebuie să ajungi acasă la 4 dimineaţa, chiar dacă eşti liber/ă în următoarea zi.

12 ore de “minimum rest”

 • În cele 12 ore de odihnă dinainte de a fi luat de autobuz şi dus la aeroport pentru duty (duty = zbor sau airport standby) îţi este permis să ieşi din casă pentru maxim 90 de minute. În rest, trebuie să fii acasă, să te odihnești și să te pregătești, teoretic, pentru zbor.

Ținută businesss

 • Nu ai voie să porţi blugi (se acceptă doar cei negri, decenţi) la birou, în clădirea tehnică, la clinica de aviație şi când călătoreşti cu compania Qatar Airways. Întotdeauna trebuie să fii îmbrăcat business attire, iar fetele cu o fustă care nu arată genunchii.

 Rudele de sex masculin

 • Tatăl sau fratele nu au voie să stea în apartamentul tău atunci când vin în vacanţă la tine. Sunt acceptate doar rudele de sex feminin, cu o cerere în prealabil adresată companiei. Poți face eventual o cerere către companie să fii lăsată să stai la hotel alături de familie, pe perioada în care aceștia vin să te viziteze la Doha și să oferi toate datele locului în care te afli.

Vorbitul la telefon în uniformă

 • Nu ai voie să vorbeşti la telefon sau să foloseşti vreun aparat electronic când eşti în autobuz către şi de la zbor. Explicaţia este că atunci când eşti în uniformă, trebuie să menţii o imagine profesională a întregului echipaj.

Fără alcool, țigări și carne de porc în casă

 • Nu ai voie să deţii alcool, ţigări şi produse din porc în casă, iar mai nou nu ai voie să deţii nici lumânări.  Lumânările au fost interzise în casă pentru că au fost mai multe cazuri de incediere din această cauză.

Ce postezi pe internet

 • Nu ai voie să postezi pe internet poze cu tine, cu ceilalţi membri ai echipajului sau cu prietenii tăi dacă în imagine apar ţigări şi pahare de alcool.
 • Nu ai voie să pui poze cu tine în costum de baie.

Se consideră că lumea ştie că eşti însoţitor de bord la Qatar Airways, iar imaginea companiei poate fi afectată de modul în care te prezinţi tu pe diferite site-uri de socializare.

Discuții pe zboruri

 • Pe zboruri nu ai voie să porţi discuţii politice şi religioase cu pasagerii şi nici să îţi bârfeşti colegii sau managementul,. „Am auzit de la o stewardesă că pe zborul XYZ, şefa de cabină a raportat un însoțitor de bord pentru că mesteca gumă pe zbor.” – NU! Nu face asta – au fost cazuri când şefii de cabină sau chiar un alt însoţitor de bord i-au raportat pe respectivii de „gossiping”.

Guma de mestecat, interzisă

 • Un însoţitor de bord nu are voie să mestece niciodată gumă atunci când poartă uniforma!

Reguli pentru vizitatori

 • Poţi avea vizitatori și de sex opus în apartamentul tău, dar doar între orele 7:00-22:00, iar la intrarea în clădire aceştia trebuie să se identifice  personalului de securitate de la intrare cu un act de rezident sau paşaport. Numărul actului de identitate se trece într-un registru şi persoana trebuie să semneze cu ora de intrare şi ieşire din clădire. În acelaşi timp, tu, ca gazdă, trebuie să cobori şi să îi deschizi uşa folosind actul tău de identificare ca stewardesă (ID), astfel în sistem înregistrându-se dacă ai primit pe cineva când erai acasă. În acest fel cei de la birou pot urmări dacă ai încălcat o altă regulă care spune că nu ai voie să primeşti vizitatori în timpul celor 12 ore de minim de odihnă înainte de muncă sau a unui standby acasă. (Munca/duty e considerat nu doar zbor, dar şi un curs sau standby duty acasă sau la aeroport.)

Reguli de grooming

În ceea ce privește grooming-ul (uniformă + aspectul fizic) există o serie de reguli referitoare la nuanţele de culori ce pot fi folosite pentru machiajul ochilor şi al buzelor, în funcţie de culoarea uniformei. Înainte de fiecare zbor există un grooming officer care verifică fiecare însoţitor de bord în parte.

Acestea sunt o parte din regulile pe care va trebuie să le respecți din postura de angajat Qatar Airways. Multe dintre ele vor deveni un automatism și nu vor mai părea ceva greu de respectat după mai mult timp petrecut în companie. Depinde acum și de personalitatea și stilul de viață al fiecărui angajat și modul în care acesta se raporteză la reguli. La final, important este să îți placă munca ta și să îți aducă bucurii în fiecare zi.

Succes!

Dacă vrei să treci cu succes de interviul Qatar Airways, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Te așteaptă o zi de curs intensiv, în care vei exersa toate probele de la interviu, vei învăța cum să te prezinți în fața recrutorilor și cum să le răspunzi la întrebări, tehnici de public speaking și de depășire a emoțiilor. Detalii și înscrieri aici.

Nicoleta Gherman avatar 80x80 Ce reguli trebuie să respecți ca însoțitor de bord Qatar Airways

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

2 comments

 • Stefania aprilie 19, 2018   Reply →

  Buna! Stiti cumva pe ce perioada se semneaza contractul cu Qatar Airways si daca este posibil sa calatoresti in tara in primele luni? Multumesc!

  • Anca Dumitrescu aprilie 19, 2018   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Buna Stefania,

   Contractul este pentru 2 ani, iar in primele 2 luni cat vei fi la training nu ai cum sa vii in tara, caci ai cursuri aproape zilnic. Succes!

Leave a comment