Ce înseamnă să lucrezi ca stewardesă în aviația privată

Aviația privată își definește însoțitorii de bord aflați la bordul aeronavelor de tip business corporate flight attendants. Adică persoana care face tot ce-i stă în putință pentru a livra un serviciu de 5 stele unui pasager VIP și a-l transporta în siguranță din punctul A în punctul B. Deși poate părea ceva similar cu a fi însoțitor de bord pentru o companie aeriană comercială, aviația privată este de fapt un domeniu total diferit. Doar zborul rămâne singura similitudine.

Însoțitorii de bord corporate provin din toate domeniile, nu doar din aviația comercială  și au experiențe de carieră diferite. Cred că putem compara munca unei stewardese în aviația privată cu cea a unui însoțitor de bord pe iahturi. Acesta din urmă trebuie să facă cumpărături și să pregătească toate mesele, să păstreze cabina imaculată, să știe preferințele clienților, să facă planificări pentru evenimente ce au loc pe iaht și multe altele. La fel se întâmplă și în aviația privată.

Nu este nevoie de o carieră în aviația comercială pentru a reuși în aviația privată. Adesea, cei mai de succes însoțitori de bord corporate sunt foști bucătari personali sau cei ce au experiență de customer service , cum ar fi cei din domeniul de turism sau cei ce au lucrat  în cele mai exclusiviste restaurante. Alteori, ei provin din cu totul alte domenii de activitate, însă au calitățile necesare pentru a putea lucra în acest domeniu extrem de exclusivist: creativitate, diplomație, discreție, o extrem de mare atenție la detalii, cunoștințe culinare, perseverență și foarte multă răbdare.

Acest job este stresant din cauza necunoscutelor și a incertitudinii. Timpul este primordial atunci cand vine vorba de planificarea unei călătorii viitoare. Pasagerii VIP, cei care zboară la bordul unor aeronave de tip private jet, prețuiesc mai mult ca orice timpul. Au nevoie ca lucruri să se întâmple cât mai repede, mai discret și mai bine pentru afacerile lor. Uneori, ai timp să planifici în detaliu o călătorie, alteori trebuie să iei cele mai bune decizii în cel mai scurt timp. Trebuie să știi totul despre preferințele detaliate ale clienților, să fii creativ și să depui mereu eforturi pentru perfecțiune. Încercarea de a fi perfect intr-un mediu atât de dinamic va fi întotdeauna un pic stresantă. Stresul nu dispare niciodată, vei deveni mai bun însă în gestionarea lui.

Însoțitorii de bord corporate gătesc, fac paturi, achiziționează servicii de catering, schițează profilul pasagerilor, configurează cabina după specificațiile exacte ale clientului, anticipând totodată  și ceea ce ar dori clientul, fac cumpărături pentru aeronavă și uneori chiar și pentru clienți. Ei se străduiesc să depășească așteptările clienților prin adăugarea unei caracteristici personale, astfel ca experiența de zbor să fie una memorabilă.

Este o lume total diferită de cea a aviației comerciale. Provocarea unei astfel de meserii este că nu ești niciodată limitat la ceea ce vrei să faci, poți lua orice decizie vrei atâta vreme cât clientul este mulțumit, poți fi cât de creativ vrei în oferirea unui serviciu excepțional.

Pentru a face carieră în acest domeniu este nevoie de multă integritate și diplomație. În calitate de însoțitor de bord corporate trebuie să dai dovadă de multă discreție, totul se rezumă la acest aspect. Însoțitorii de bord sunt obligați să păstreze secretele despre cine, ce și unde zboară, dar dacă ajung în cercul de încredere al clienților,  poveștile care se învârt în jurul lor sunt fascinante.

În funcție de compania aeriană pentru care zbori și de clienții pe care îi transporți, rețelele sociale pot fi un NU absolut, iar fotografiile în care ar putea să apară numărul de înregistrare al avionului – întrucât acesta este în esență adresa de domiciliu a unui client – nu sunt permise niciodată. Este, am putea spune, o industrie secretă, dar nu pentru cei ce lucrează în ea. De multe ori ajungi să zbori cu aceleași celebrități, persoane din familii regale, oameni cunoscuți la nivel mondial, ajungi să cunoști detalii despre aceștia pe care nimeni nu le-ar cunoaște dacă nu ai lucra în jurul lor. Aviația privată este o lume incredibil de mică. Trebuie să știți însă cum puteți să trăiți bine în ea.

Multe persoane și-ar dori să ajungă în acest job. Multă lume vă invidiază pentru locurile în care ajungeți și oamenii pe care îi întâlniți. Însă nu cunosc în amănunt eforturile pe care le depuneți  pentru a putea răzbi într-o industrie în continuă dezvoltare, munca asiduă de fiecare zi, provocările la care sunteți supuși pentru a avea succes.

De asta cred că e important cum vrei tu să îți amintești de acest job. E sentimentul acela de mulțumire, știind că în fiecare zi ai investit ce ai mai bun și ai făcut pe cineva fericit chiar și pentru câteva ore, prin experiența de zbor oferită.

Satisfacțiile ce vin din această meserie sunt pe măsura eforturilor depuse. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți dorești să faci ceva diferit, să ai deschidere către nou,  să vrei să muncești într-un mediu exclusivist, să călătorești într-o bijuterie de cateva zeci de milioane de euro,  să faci parte dintr-o lume deosebită.

Eu vă doresc să reușiți!

Vreau să fiu stewardesă în parteneriat cu Ecole Hôtelière de Lausanne (Ehl), cea mai prestigioasă școală de ospitalitate din lume și MECCTI LTD organizează VIP Flight Attendant training, un  training special, dedicat celor care doresc o carieră în aviația de business. Cursul se va desfășura în Elveția, la Lausanne, iar la finalul acestuia, cursanții noștri vor fi certificați la nivel internațional în ospitalitate, protocol și servicii din zona luxury.

Cursul va fi susținut de o echipă mixtă de specialiști în etichetă și protocol, chefi cu stele Michelin și experți în industria aviației de business din cadrul EHL.

Dacă în prezent ești stewardesă pentru o linie comercială și îți dorești să faci pasul spre aviația privată sau vrei să îți începi cariera direct ca însoțitor de bord corporate, atunci acest curs este cea mai potrivită alegere pentru tine. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.