Ce înseamnă roster? Cât și cum zboară o stewardesă Emirates într-o lună

Programul unei stewardese (roster), căci despre asta vorbim astăzi, este un subiect într-o continuă schimbare pentru că diferă de la o lună la alta, motiv de bucurie pentru orice însoțitor de bord. Momentul în care primești emailul ce conține rosterul pentru luna viitoare, ți se face pielea găină, inima îți bate și îți dorești să vezi o listă cu destinații noi pe care le ai deja în minte pentru că în adâncul sufletului asta e motivul pentru alegerea acestui job: să călătorești.

Se deschide emailul, iar la început trebuie să recunosc faptul că e puțin derutant și interpretabil în privința orarului de zbor, dar și a numărului de ore blocate (reprezintă numărul total de ore în care vei lipsi de acasă, dar vei fi plătit doar pentru orele zburate).IMG 1752 224x300 Ce înseamnă roster? Cât și cum zboară o stewardesă Emirates într o lună

 

Importantă este destinația. În acest scop, reprezentanții Emirates au împărțit însoțitorii de zbor într-un număr de grupe, în fiecare lună una dintre acestea fiind prioritară în alegerea destinațiilor pentru zbor. Ca să fiu mai clară, o dată la 3-4 luni este sigur faptul că destinațiile pe care ți le dorești vor fi prioritare față de cele alese de restul echipajului. Un roster este trimis pe adresa ta de email la sfarșitul fiecărei luni pentru luna care urmează, iar orice alte modificări pot fi verificate atât prin email cât și cu ajutorul unei aplicații speciale pentru telefon care poate fi utilizată doar de către angajații companiei.

Lunar, un însoțitor de zbor poate zbura până la 120 de ore, teoretic. Practic, cam 100 de ore și spun asta pentru că este foarte extenuant să ai doar 12 ore libere (minum rest) între zboruri, doar pentru a câștiga mai mulți bani în luna respectivă. Corpul resimte această oboseală din plin și are mereu nevoie de momente pentru a se reface, dar și pentru a funcționa mereu la capacitate maximă.

Fiecare oră de zbor este plătită cu 54 AED (aprox 12 euro) și țin să precizez faptul că plata începe o dată cu zborul și nu în momentul în care te prezinți pentru zbor sau pentru check in. Anul trecut, compania Emirates a decis să remunereze însoțitorii de zbor și pentru întârzierile suferite uneori de zboruri, astfel încât astăzi, după prima oră de întârziere, se consideră un zbor deja început, deci plătit. Acest aspect include atât întârzierile în aer, cât și cele la sol, indiferent de natura lor și personal consider că această măsură era absolut necesară având în vedere anumite incidente care forțează avioanele să își amâne decolarea din motive tehnice sau determinate de fenomene meteorologice.

Niciun zbor nu seamănă cu precedentul sau cu următorul, motiv pentru care acest job este o încântare, un stil de viață mereu în schimbare, o evadare continuă din cotidian. Echipajul este mereu diferit și asta datorită faptului că există 25.000 de însoțitori de bord, deci lucrul în echipă va fi mereu același, dar alături de persoane noi. Cu toate astea, există posibilitatea să schimbi anumite zboruri cu alți colegi, să ceri același zbor pe care prietena ta îl are deja, sau pur și simplu să aplicați împreună pentru zboruri comune. Știu că șansele de reușită nu sunt mereu maxime, dar atât timp cât există dorință, există și speranță.

Acestea fiind consemnate în jurnalul nostru informativ, sper din tot sufletul că am oferit informații utile, de actualitate și mai mult decât atât părerea mea sinceră în calitate de ex cabin crew dar iubitoarea a acestei meserii și absolut încântată de faptul că tot mai mulți dintre voi își doresc să ajungă în locul care le poate schimba viața și viitorul.

Vă pup cu mult drag!

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Andreea Julei avatar 80x80 Ce înseamnă roster? Cât și cum zboară o stewardesă Emirates într o lună

About Andreea Julei

Andreea Julei, fostă stewardesă Emirates, iubește aviația și crede că zborul este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla oamenilor. Pasionată de scris, Andreea împărtășește prin intermediul articolelor scrise pe site din experiența ei de însoțitor de bord. Citește-i articolele și vei afla mai multe despre cum este să lucrezi pentru o mare companie aeriană arabă, cum e viața în Orient și ce pași poți urma ca să ajungi să lucrezi printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.