Viața de stewardesă: Ce este Jet Lag-ul și cum îl poți combate

Să călătorești pe toate continentele lumii, ca însoțitor de bord, este unul dintre cele mai minunate lucruri care ți se pot întâmpla. Ai oportunitatea să vizitezi cele mai incredibile locuri, dimineața să te afli într-un loc, iar seara în alt colț al lumii. Însă, există un dezavantaj al acestui stil de viață alert: jet lag-ul.

Jet lag înseamnă oboseală cauzată de diferențele de fus orar pe care le întâlești ca însoțitor de bord. Familiarizarea cu un nou tip de fus orar este dificilă, mai ales pentru un însoțitor de bord, iar în acest articol poți afla tips & tricks pentru a reuși să te adaptezi cât mai ușor la noul stil de viață.

Câteva metode pentru a minimiza efectele Jet Lag-ului:

 • Ai grijă de corpul tău. Bea multă apă pentru a te hidrata, deoarece aerul din cabină este extrem de uscat. Pregătește gustări ușoare pentru a nu te forța să mănânci atunci când nu îți este foame.
 • Fă-ți un program. Încearcă să respecți orele de mâncare și somn, indiferent de locul în care te afli.
 • Melatonina este o substanță chimică ce poate fi utilizată pentru a ajuta corpul să se întoarcă la programul său natural, după zboruri de lungă durată.
 • Atunci când ajungi la destinație, încearcă să faci exerciții fizice, să mergi la sală, sau să mergi într-o plimbare, pentru a ajuta corpul să lupte împotriva oboselii.
 • Încearcă să eviți cofeina. Deși te ajută pe moment, atunci când vei încerca să dormi, îți va fi foarte dificil.
 • Relaxează-te. Este important să fii cât mai relaxat, să îți continui ziua cât mai aproape de programul normal.
 • Stai cât mai mult în soare, în aer liber.
 • Înainte de a merge la somn, încearcă să bei un ceai de mușețel sau un pahar de lapte cald.

Sperăm că aceste metode îți vor fi de folos. Voi ce metode utilizați pentru a reuși să depășiți diferențele de fus orar? Așteptăm sugestiile voastre în secțiunea de comentarii.

Pregătește-ți limba engleză pentru interviu. Vino la cursul “English for Cabin Crew”, iar timp de 3 zile vei exersa limba engleză, vorbitul în public și vocabularul specific de aviație, astfel încât să fii mult mai pregătit de interviu. Înscrieri aici.

Nicoleta Gherman avatar 80x80 Viața de stewardesă: Ce este Jet Lag ul și cum îl poți combate

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

One comment

 • Ciprian decembrie 19, 2016   Reply →

  Foartea bune sfaturi, as avea doar unul in plus de adaugat care functioneaza in cazul meu de 2 ani (deci nu este placebo): aplicatie de urmarit somnul, care te monitorizeaza si te trezeste cand trebuie esti intr-un somn de suprafata + te adoarme folosind white noise in cazul oamenilor care nu pot adormi pentru ca se gandesc la toate de pe lumea aceasta 🙂

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.