Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățate

Victoriile personale precedă victoriile publice. Citesc o carte extrem de utilă zilele acestea scrisă de un important profesor universitar din Statele Unite care amintește foarte des de această frază pe toată durata cărții. Când mă gândesc la munca noastră de la Vreau să fiu Stewardesă, nu pot decât să mă opresc din ritmul trepidant al unei zile de muncă și să îi dau dreptate. Victoriile noastre personale, ale fiecărui membru al echipei noastre, sunt mici, însă constante și precedă într-un mod minunat rezultatele muncii noastre de echipă și tot ce am reușit să construim în acești 6 ani de când ne desfășurăm activitatea.

În ultimii ani, mi-am dedicat mare parte din timp dezvoltării laturii mele pedagogice. Cei care mă cunosc, cei care mi-au fost cursanți, știu că îmi iubesc extrem de mult meseria și mă dedic ei întru-totul. Așa că am studiat, am fost la cursuri, am învățat tot mai multe despre comunicare, despre training, despre customer service, despre cum să fii un profesor mai bun pentru elevii tăi și despre metode alternative de predare. În același mod, partenera mea de la Vreau să fiu Stewardesă, Georgiana, s-a dezvoltat extrem de mult profesional pe zona de organizare, logistică și management și așa am reușit împreună să ne coordonăm perfect în activitatea desfășurată. Ea este creierul limpede, organizat, managerul perfect, care știe mereu cifre și exceluri cu date financiare, iar eu coordonez partea editorială și cursurile de pregătire pe care le furnizăm. În această formulă, alături de trainerii cu care lucrăm, am reușit să clădim un proiect solid și să lăsăm în urmă rezultate pe măsură.

Din afară, lucrurile pot părea simpliste: niște oameni se înscriu la niște cursuri de aviație, paricipă la câteva zile de pregătire, cineva le predă o informație pe care ei și-o notează conștiincios într-un caiet și ei pleacă acasă mulțumiți că au învățat ceva nou. Ei bine, lucrurile nu funcționeză așa. Probabil că în stilul acesta, Vreau să fiu Stewardesă n-ar fi ajuns niciodată unde este astăzi și cred că demult n-ar mai fi fost pe piață, după modelul multor altor proiecte asemănătoare care au dispărut la fel de repede cum au intrat în această lume a aviației. Am fost primii în acest domeniu, am deschis o cale când nimeni nu se gândise la asta și am muncit enorm să ne păstrăm poziția de lideri. Au apărut multe proiecte asemănătoare între timp, multe alte platforme cu nume aproape identice, cu care oamenii ne confundă tot mai des, neștiind că de fapt, ei nu sunt NOI. Și n-ar avea cum să fie vreodată. Nu pentru că unii sunt mai buni și alții mai puțin. Mă feresc de etichetări. Pentru simplu fapt că fiecare om e unic și aduce în munca sa o energie și personalitate unică, pe care nu ai cum să o replici. Dacă vreți acesta e factorul diferențiator: ENERGIA, ce ai în suflet și cum alegi să îți faci munca.

Cursurile nu sunt doar un proces de predare-învățare. Sunt un proces de descoperire de sine, de creștere a nivelului de încredere, o oportunitate pentru cursanții noștri să reflecteze la ce vor să facă în viitor și cum aleg să se dezvolte profesional. Cum vor să își construiască viitorul și ce valori vor să cultive în viața lor. Vă întrebați probabil ce legăture are asta cu un curs de însoțitori de bord? Ei bine, toată legătura din lume: pentru că vorbim de o dezvoltare în plan profesional: alegi să fii însoțitor de bord, dar în același timp alegi să mergi pe o cale: o cale în care siguranța și binele altora vor fi misiunea ta. O cale în care vei sacrifica puțin din tine pentru binele pasagerilor tăi. O cale în care egoismul nu își are loc. O cale pe care vrei să o construiești sănătos și care să te reprezinte. Drumul către nori începe în sala de curs. De aceea, noi încercăm să punem fundația acestui drum și să o facem pentru totdeauna, într-un mod sustenabil, care să le fie de folos cursanților noștri în tot ce aleg să facă pe viitor, aviație sau orice alt domeniu.

Din 2013 până azi am pregătit peste 2300 de cursanți. Doar de la începutul anului și până la momentul în care scriu acest articol au intrat în sala noastră de curs 164 de cursanți. O parte din ei au prins aripi la câteva zile de la finalizarea cursului, alții încă luptă și merg la interviuri. Fiecare are drumul și timpul lui. În toți am încredere și față de toți am mult respect și admirație. Pentru că și-au dat seama că educația lor este cea mai importantă și au investit totul în ea: timp, bani, energie. Iar pentru cei care nu își permiteau un curs din punct de vedere financiar, am găsit mereu soluții: am oferit burse, subvenții și căi de mijloc astfel încât nimeni să nu rămână pe dinafară.

Toate cursurile noastre au fost replicate de alte proiecte din piață. O spun fără nicio perdea. Nu e vreo acuzație, e doar o realitate pe care o trăim de câțiva ani. Nu doar cursurile au fost replicate, cât și numele lor și datele în care au loc. Scopul este unul vădit: să se creeze confuzie. Același curs, aceleași date, cum să mai distingi realitățile tu, viitor cursant? Tu care oricum ești la început de drum și ai nevoie de cât mai multă informație clar structurată și organizată? Ce nu se poate însă copia este ce avem în sala de curs(deși trebuie să recunosc că trimit constant „persoane-spion” în sală). De ce? Pentru că asta vine din suflet și din experiența noastră, din acești 6 ani de muncă pe brânci.

Când ești primul și vezi că munca ta este replicată 1 la 1 (numele cursurilor noastre au fost replicate și ele în integralitate) te gândești ce poți să faci? Să te enervezi/frustrezi/superi e tare nesănătos(am fost acolo, NU mai vrem), să te răzbuni(NU ne caracteriează așa ceva și nu ne interesează lupte fără sens), să fii mereu mai bun și să oferi mai mult de 100%? DA, în fiecare zi. Asta e singura șansă. Când ceea ce faci se bazează pe inovație, pe munca făcută din suflet, când muncești fără să te uiți în stânga și în dreapta și fără să vrei „să ciugulești” un pic din ograda vecinului, atunci ai și rezultate. Și poți să te mândrești cu ele. Ele sunt moștenirea noastră și, în același timp, motorul care ne face să evoluăm. Rescriu aici cele mai importante momente din istoria Vreau să fiu Stewardesă(nu mai pun la socoteală cursurile), cu precizarea că ceea ce va fi cu adevărat măreț abia urmează să se întâmple:

 • 2013: Se lansează oficial Vreau să fiu Stewardesă, prima platformă din România dedicată meserie de însoțitor de bord
 • noiembrie 2013: Organizăm prima conferință din România pe teme de aviație cu invitați de la toate companiile aeriene din România, însoțitori de bord de carieră, recrutori și specialiști în domeniu. Participă peste 150 de oameni din toate colțurile țării.
 • februarie 2014: Primul Curs pregătitor pentru interviul cu o companie aeriană (curs de 4 zile): organizăm primul astfel de curs din România, un curs complex care asigură o pregătire completă pentru interviurile cu companii aeriene.
 • mai 2014: Inițiem cursul English for Cabin Crew, primul curs de engleză pentru viitori însoțitori de bord din România
 • iunie 2014: primim premiul pentru cel mai bun proiect special al anului la Gala Digital Divas organizată de Avon (un an mai târziu primeam încă o dată acest premiu)
 • iulie 2014: organizăm primul „Chic Stewardess Cocktail”, petrecerea aniversară de 1 an, în care am reunit pentru prima dată toată comunitatea Vreau să fiu Stewardesă
 • octombrie 2014: organizăm primul nostru curs în afara Bucureștiului, la Cluj Napoca, un curs dedicat recrutării Qatar Airways; ulterior am organizat cursuri la Iași și Timișoara de asemenea
 • decembrie 2014: plecăm la Abu Dhabi în vizită la Etihad Airways
 • martie 2015: organizăm primul curs Vreau să fiu Stewardesă la Timișoara
 • aprilie 2015: organizăm primul curs Vreau să fiu Stewardesă la Iași
 • noiembrie 2015: ne extindem cursurile în Republica Moldova
 • februarie 2016: organizăm prima noastră conferință cu peste 100 de participanți la Belgrad, în Serbia
 • iulie 2016: primul curs Vreau să fiu Stewardesă la Roma, Italia
 • septembrie 2016: lansăm primul ebook Vreau sa fiu Stewardesă
 • noiembrie 2016: prima ediție a cursului Vreau să fiu Stewardesă de aviație privată
 • mai 2017: Organizăm un rooftop party pentru a sărbători Ziua internațională a însoțitorului de bord alături de comunitatea Vreau să fiu Stewardesă
 • decembrie 2017: Lansăm al doilea ebook Vreau să fiu Stewardesă „Povești printre nori”
 • martie 2018: Organizăm primul „Flying tea” – sesiuni de informare cu cititorii noștri, la noi la birou
 • aprilie 2018: Împlinim 100 de cursuri și sărbătorim în cadrul unui eveniment special cu toți cursanții și cititorii noștri
 • ianuarie 2019: ne mutăm într-un sediu nou, la Piața Victoriei
 • aprilie 2019: începem să facem recrutări de însoțitori de bord alături de firma internațională de recrutare MECCTI (am recrutat până acum pentru companiile aeriene Gulf Air și Saudia) O să revenim cu detalii despre acest parteneriat foarte curând!

Așadar, cam așa arată tabloul ultimilor 6 ani. Nu am făcut doar cursuri, nu am scris doar articole pentru www.vreausafiustewardesa.ro. Am clădit, de la 0, cel mai mare centru de pregătire(și în curând de recrutare) însoțitori de bord din România. Pentru tot ce am scris mai sus și pentru toată călătoria aceasta minunată din ultimii 6 ani, vă mulțumesc! Și nu uitați, victoriile personale precedă victoriile publice. De ele să aveți grijă!

Ne vedem printre nori,

Anca

IMG 0318 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateIMG 0892 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateenglish for cabin crew mai 2017 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățatecurs pregatitor Vreau sa fiu Stewardesa Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățatecurs pregatitor Vreau sa fiu Stewardesa 2 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățatecurs pregatitor grup feb 2019 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateIMG 0919 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățate%name Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățate%name Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateIMG 9632 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateIMG 9656 Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățatemadalina ciurea 4 wizz air Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățate%name Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățateevelina emirates Câteva gânduri despre Vreau să fiu Stewardesă. Despre muncă, succese și lecții învățate

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.