De la o bursa Vreau să fiu Stewardesă până la uniforma Qatar: Povestea Aidei

Șansa i-a surâs de la început Aidei, în drumul dorit către nori. Aida a aplicat pentru o bursă Vreau să fiu stewardesă, pe care a câștigat-o în luna iunie a acestui an. Și de aici până la trecerea cu succes a unui interviu Qatar Airways a mai fost doar un pas. Un pas făcut cu hotărâre, dorință și extrem de multă încredere în forțele proprii. Primul interviu a fost și cel cu noroc, pentru că Aida a primit aripile mult visate.

Cine este Aida și cum ai descrie-o dacă ai fi prietena ei cea mai bună?

Aida este o persoană creativă, energică, dinamică, sociabilă, pasionată de multe lucruri, cum ar fi arta, călătoria, studierea limbilor straine, dar și a diferitelor culturi și tradiții.

Cum ai activat în tine “microbul” zborului. Cum și unde s-a întâmplat asta? Cum ai ajuns să visezi la un job printre nori?

Am fost fascinată de aviație încă de la primul meu zbor spre Turcia, deoarece priveam cu mult interes modul de desfășurare al acestui job și, pentru o oră în care am zburat, m-am imaginat în uniforma de stewardesă și am considerat că pe viitor vreau să fac acest lucru.

Cum ai trecut de la dorință la acțiune? Ce pași ai urmat ca să obții acest job?

Am dorit să capăt mai multă experiență care să mă ajute pe viitor în acest domeniu. Am făcut multe proiecte de voluntariat, am plecat cu schimb de experiență în diverse țări, deoarece am dorit să fiu mereu în contact cu oamenii. Prin prisma acestei experiențe am reușit să înțeleg și să observ diversele diferențe culturale.

Care este jobul pe care îl ai în acest moment? Te-a ajutat în vreun fel la inteviu experiența din CV?

În prezent am terminat Facultatea de Limbi si Literaturi Străine și îmi doresc să aplic la master. Facultatea m-a ajutat foarte mult să înțeleg limba și cultura arabă și de aceea am optat pentru o companie din Orient. Experiența din CV m-a ajutat foarte mult pentru că am facut foarte mult voluntariat și am învățat să socializez mult cu oameni diverși, să le înțeleg problemele și să le rezolv. De asemenea, am lucrat  în domeniul marketingului o perioadă și consider că m-a ajutat în contactul cu oamenii.

La câte interviuri ai fost până să fii selectată? Ce ai învățat din fiecare experiență?

Am fost selectată din prima încercare la interviul organizat în Cluj Napoca de compania Qatar Airways. Din  experiența avută la acest interviu am învățat să fiu cea mai bună versiune a mea și să ies din zona mea de confort.
aida ghergu 4 qatar De la o bursa Vreau să fiu Stewardesă până la uniforma Qatar: Povestea Aidei

Cum a decurs interviul Qatar? Care ți s-a părut cea mai dificilă probă de la interviu? Cum ai reușit să treci peste tot și să îți invingi emoțiile?

La începutul interviului ne-am adunat toți în sală, am primit fiecare câte un număr de identificare , iar recrutoarele, din Malaezia, respectiv din Egipt, au făcut o prezentare a companiei. Au menționat faptul că limba engleză este unul dintre criteriile importante ale acestei companii.

Prima probă a constat în testul de limbă engleză, dar au fost și întrebări de matematică, în total au fost 33 de întrebări, 10 legate de un text despre compania Qatar, 10 cu întrebări de gramatică, 10 întrebări legate de conversații generale din aviație și 3 întrebări de matematică, însă pe mine nu m-au pus în dificultate. După această probă au fost eliminați aproximativ jumătate din participanți.

A urmat cea de-a doua probă, Test Reach-ul și identificarea semnelor, în care se intra individual, ne măsurau și primeam fiecare câte o întrebare. Pe mine m-au întrebat câți ani am, dacă am semne, unde sunt studentă și dacă știu semnificația numelui meu, deoarece eu studiez limba arabă.

A urmat completarea unui formular, în care trebuia să identificăm semnele particulare pe care le avem și erau întrebări legate de noi și de familia noastră. Această probă a durat 5 ore. La mine nu mai existau emoții, m-am familiarizat cu probele respective la cursul Vreau să fiu Stewardesă, și mi-a fost foarte ușor. Când am intrat, m-au întrebat ce număr am, deși recrutoarele mi-au ținut minte numele. M-au întrebat unde am făcut voluntariat, deoarece pe CV-ul meu scria că am făcut voluntariat. Am spus că am plecat cu un internship în Rusia, m-au întrebat dacă mi-a plăcut, cât am stat și dacă eu consider că experiența m-a ajutat cumva să interacționez cu oameni de diferite culturi și tradiții. De asemenea, m-au întrebat dacă am semne particulare si am zis că nu, și dacă am o condiție medicală bună, și le-am zis că practic mult sport și mănânc sănătos. M-au întrebat dacă studiez  limba arabă și care este motivul pentru care am ales să studiez o limbă atât de dificială. Am zis că este diferită de limba noastră, dar mie mi se pare atât cultura, cât și limba extrem de interesante și m-a ajutat să învăț lucruri interesante despre țările arabe și am vorbit puțin în arabă, apoi m-au întrebat de ce aleg Qatar. Le-am spus că mă pasionează cultura lor, deoarece am învățat foarte multe lucruri  în facultate și doresc de mult timp să călătoresc într-o țară arabă, dar nu am avut ocazia pâna acum. Am intrat și am plecat zâmbind, cu o stare de spirit foarte bună.

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce calitate a contat cel mai mult?

Eu consider că recrutorii m-au ales tocmai pe mine deoarece am avut foarte multă încredere în mine. Am avut emoții la început, însă pe parcursul interviului le-am folosit într-un mod constructiv. Am zâmbit pe toată durata interviului și am fost cea mai bună versiune a mea.

Te-ai pregătit alături de echipa noastră în cadrul unui curs Vreau să fiu Stewardesă organizat în iunie 2018 la București. Cum ți s-au părut training-ul și interacțiunea cu trainerii?

Am fost norocoasă să câștig bursa în valoare de 1500 lei. Cursul Vreau să fiu Stewardesă m-a ajutat foarte mult să îmi îmbogățesc informațiile despre aviație și despre jobul în sine. Interacțiunea cu trainerii a fost minunată pe toată durata cursului și ni s-a răspuns la toate întrebările.

aida ghergu 3 qatar De la o bursa Vreau să fiu Stewardesă până la uniforma Qatar: Povestea Aidei

Ce sfat ai oferi cititorilor Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să îți urmeze exemplul și să lucreze ca însoțitori de bord?

Eu consider că încrederea în sine e cel mai important lucru și oricine își dorește să participe la un interviu trebuie să fie cea mai bună versiune a sa. În opinia mea, persoanele care vor să lucreze ca însoțitori de bord și nu știu sigur la ce companie vor cu adevărat, trebuie să riște și să iasă din zona de comfort. 

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, te putem ajuta să:

  • ai un CV perfect pentru interviu(detalii despre serviciul nostru de corectare și editare CV ai aici)
  • să te pregătești cât mai bine pentru interviurile cu companii aeriene – detalii despre cursurile noastre ai aici.
  • să îți îmbunătățești nivelul de engleză pentru interviu și să exersezi probele de la recrutare în cadrul cursului English for cabin crew.
Mihai Rucsandra avatar 80x80 De la o bursa Vreau să fiu Stewardesă până la uniforma Qatar: Povestea Aidei

About Rucsandra Mihai

Rucsandra are experiență de 28 de ani în aviația comercială și privată. A zburat cu toți președinții României de după 1990 și a promovat până la funcția de șef de cabină, oferind mereu pasagerilor săi cel mai înalt nivel de customer service. Rucsandra este însoțitor de bord cu o experiență semnificativă în domeniu, dar și trainer acreditat. Consideră că aviația este despre oameni, încredere, cunoștințe, și responsabilitate, despre onestitate, pasiune, profesionalism și competență.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.