5 țări în 11 zile – din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

Unul din avantajele meseriei de însoțitor de bord este și acela de a vizita locuri doar visate cândva. Am avut privilegiul unei astfel de călătorii, în anul 2002. O cursă specială, eram parte din echipajul unui zbor prezidențial, cu fostul președinte al României, Ion Iliescu. 5 țări în 11 zile, 2 anotimpuri, culturi diferite, experiențe nemaiîntâlnite, oameni noi, cu care am legat prietenii strașnice.

Totul a început într-o zi de februarie, o iarnă ca oricare alta. Ne-am îmbarcat la bordul avionului A310, al Companiei Tarom, zborul prezidențial, prima destinație fiind Abu Dhabi. O cursă deloc ușoară, cu pasageri speciali, și o delegație numeroasă ce îl însoțea pe Președintele Iliescu peste hotare, în vizita oficială, ce urma să cuprindă Emiratele Arabe Unite, apoi Japonia, Vietnam, Filipine, Singapore și retur.

Am aterizat la Abu Dhabi, prima noastră escală, într-o zi caldă de vară. Ne-am bucurat de o zi însorită și ne gândeam deja la ce urma să fie o săptămână grea, cu zboruri lungi, dar cu opriri în țări în care nu mai avusesem ocazia să mergem pînă atunci.

Dimineța zilei următoare ne-a găsit în avion, spre un alt emirat, Dubai. Toată lumea era deja nerăbdătoare , făceam planuri peste planuri, locuri de vizitat, încercam să profităm din plin de timpul liber avut la dispoziție. Echipajul era pe măsură responsabilităților, oameni frumoși, cu care am reușit să facem o călătorie de neuitat.

După o noapte petrecută în căldură verii, am decolat spre Japonia. Prima noastră oprire, Tokyo. Ne-a întâmpinat iarnă, dar și un soare cu dinți. Am petrecut 2 zile în acest oraș al contrastelor. Cultura străveche se îmbina, într-o armonie perfectă, cu noile construcții ale mileniului 3. Am văzut o copie a vestitului pod Golden Gate, din San Francisco, pe care circulau atât mașini, cât și trenuri de mare viteză, și chiar și o Statuie a Libertății. Am vizitat orașul, am făcut o croazieră cu vaporul, pentru a ne bucura ochii și sufletul de tot ce puteam cuprinde într-un timp atât de scurt. Japonezii sunt niște oameni extrem de muncitori, și extrem de disciplinați. Trăiesc după niște reguli foarte stricte, și cu toate astea, sunt extrem de prietenoși și politicoși. Tokyo este un oraș scump, foarte curat și ordonat. Bulevarde largi, un sistem al mijloacelor de transport foarte bine pus la punct, totul funcționa la minut.

Am mâncat tradițional, am băut sake, din dorința de a experimenta și bucătăria japoneză, care este delicioasă. Japonezii sunt și adepți ai mâncării sănătoase. Au un cult pentru orez, pește, ceai verde, vestitul ceai Sencha ocupă primul loc în topul ceaiurilor produse în această țară, cantități mici de hrană.

Am vizitat faimoasele grădini ale Palatului Imperial – Kokyo, chiar în inima capitalei și am avut norocul să vedem cireșii înfloriți, puțin neobișnuit pentru perioadă aceea din an.

viata de stewardesa sakura 699x1024 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre noriAm vizitat un templu budhist, pentru a înțelege puțin din cultura acestui popor. Au fost două zile pline, dar atât de interesante, cu tradiții, obiceiuri și oameni noi. Țara Soarelui Răsare e atât de departe ca distanță, ca progres și ca atitudine.

După două zile petrecute în Tokyo, am petrecut câteva ore și în Nagoya, al patrulea cel mai populat oraș din Japonia, orașul unde s-a născut Toyota și s-a inventat pachinko, un joc mecanic interactiv, activat cu bile de metal, un oraș industrial legat de capitală printr-un tren de mare viteză.

Ne-am despărțit de Japonia, nu înainte de a admira în toată splendoarea, din avion, muntele Fuji cu vestitul său vulcan.muntele Fuji din avion 1024x764 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

Am lăsat în urmă iarna, și spre bucuria noastră, următoarea destinație a fost însoritul Vietnam. Orașul Saigon, cunoscut și sub numele de Ho Chi Min, este cel mai mare oraș din Vietnam și este așezat în apropierea Deltei Mékongului. A fost capitala coloniilor franceze din Indochina, și are un farmec aparte. Pe mine m-a fascinat acest oraș, un amalgam de culori, mirosuri, oameni, tradiții.

Am petrecut două zile în acest oraș, și am încercat să vizităm cât mai mult, să ne răsfățam ochii cu toată frumusețea acestui loc. Cel mai interesant loc pe care l-am vizitat a fost Cu Chi, la 70 km de Saigon. Un loc cu o semnificație istorică aparte, loc în care Vietcong-ul a construit 200 km de tunele subterane în timpul războiului din Vietnam, din care 120 km sunt păstrate și acum. În interiorul acestor tunele existau camere de întâlnire, bucătarii, dormitoare, spitale, erau locuri în care se adăposteau luptătorii vietnamezi în încercarea de a învinge trupele americane.

A urmat apoi Hanoi, capitala Vietnamului, oraș aflat pe malul Fluviului Roșu. Un oraș încântător, cu multe lacuri și vegetație luxuriantă, aglomerat, cu multe clădiri cu arhitectură colonială de inspirație franceză, dar și cu numeroase magazine de suveniruri hand made.

manila2 1024x737 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

Deja eram la jumătatea cursei noastre, și mai aveam atâtea locuri de văzut! Am decolat din Hanoi spre următoarea noastră destinație, Manila, Filipine. Orașul se află pe insulă Luzon, și în ciuda sărăciei, am descoperit un oraș cosmopolit, nu degeaba supranumit Perla Orientului. Pentru că înainte de sosirea noastră fusese un atentat cu bombă în centrul orașului, ni s-a recomandat să ne bucurăm de împrejurimile Manilei. Zis și făcut ! Am închiriat de la hotel un microbuz, și am plecat într-o excursie de o zi spre San Pablo City, unul din cele mai vechi orașe din Filipine, supranumit și City of Seven Lakes. Am petrecut toată ziua la Villa Escudero, o hacienda pe o plantație de cocotieri, înconjurată de munți. Am experimentat rafting pe caiacuri din bambus, pe Lacul Labasian , am servit masa într-un decor de vis, ne-am plimbat pe plantație în căruțe trase de caribou cows și ascultând muzică live, cântată la chitară. A fost una din cele mai frumoase zile din viața mea!

viata de stewardesa Asia 1024x703 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

Din fascinanta Manila am decolat spre Singapore, ultima noastră escală. Fascinantul oraș-stat ne-a întâmpinat în stilul caracteristic, verde, lumonos și plin de orhidee. Singapore este un loc exotic, extrem de curat și de încântător. Nu am avut însă prea mult timp la dispoziție, jumătatea de zi petrecută aici fiind prea puțin pentru a cuprinde frumusețea acestui loc.

După o săptămână petrecută alături de colegii mei și de noii noștri prieteni, am pornit spre casă. Un drum lung și obositor, cu un zbor de aproape 21 ore, Singapore – București, cu escală în Dubai.

Manila 1024x727 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

Însă pot spune cu mâna pe inimă, chiar și după 15 ani, că a fost una dintre cele mai frumoase curse ale carierei mele!

Și spun asta nu numai prin prisma oamenilor de lângă mine, colegi profesioniști, ci și a oamenilor cu care am interacționat și cu care am legat prietenii durabile. Lucrând în aviație de o viață, am învățat multe lucruri. Am făcut totul cu pasiune, cu onestitate, cu dăruire pentru oameni, cu profesionalism și cu multă răbdare. Și viața m-a răsplătit prin amintiri frumoase, în locuri nevisate, cu trăiri și experiențe nemaîntâlnite.

De aceea va sfătuiesc să îndrăzniți, să visați, să perseverați în ceea ce va doriți, și să prindeți aripi!

*articol scris de Rucsandra Mihai, trainer în cadrul cursului Corporate Cabin Crew Training – Silver Service & Etiquette , cu experiență de 28 de ani de zbor în aviația comercială și privată. 

**fotografii din arhiva personală a Rucsandrei

Vrei să lucrezi ca însoțitor de bord în aviația privată? Vino la cursul Corporate Cabin Crew Training – Silver Service & Etiquette și vei învăța tot ce ai nevoie pentru a te angaja în industria exclusivistă a aviației de business: de la cum să oferi un serviciu de 5 stele pasagerilor tăi, cunoștințe despre mâncăruri gourmet, vinuri și șampanie, până la eticheta în relația cu persoane foarte importante și managementul aeronavei. Te așteaptă un training complex de 4 zile, susținut de 3 traineri cu experiență. Detalii și înscrieri aici.

Nicoleta Gherman avatar 80x80 5 țări în 11 zile   din jurnalul unei stewardese care a petrecut 28 de ani printre nori

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.