Povestea mea la Emirates. Viața din spatele rujului roșu.

Am scris în ultimul timp articole pe diverse teme de interes pentru aceia dintre voi care vă doriți să îmbrățișați meseria de însoțitor de bord, dar acum a venit momentul să vă povestesc despre mine. Cred că este cel mai dificil subiect din câte am abordat pentru că, în general, mă caracterizează vorbăria (cu rost, sper eu) și mi-e teamă că voi scrie un roman despre mine, da nu într-un mod apreciativ neaparat, ci mai de grabă cu multe detalii.

Povestea mea de viață este una simplă și scurtă, dar trăirile interioare sunt cele pe care merită să le aflați pentru că ele mă definesc ca om, ele m-au transformat în ceea ce sunt eu astăzi. Voi începe evident cu începutul și vă voi spune faptul că sunt o moldoveancă născută în județul Galați, am 26 de ani, iar odată cu începerea facultății am decis să mă mut în București. Anii au trecut rapid, a venit momentul în care a trebuit să îmi caut un job și m-am orientat către o companie mică, unde am început să lucrez pe partea de Relații Publice. Ca să ajung la serviciu, traseul meu în fiecare zi era următorul: mers până la metrou pe jos 15 minute, mers cu metroul o stație, schimbat metroul pentru alte 4 stații, schimbat din nou metrou pentru 3 stații, luat autobuzul 2 stații, mers pe jos încă 15 minute. Această deplasare îmi lua zilnic 2 ore pentru dus și două ore pentru întoarcere, motiv pentru care am încercat de multe ori să îmi găsesc alt job, dar faptul că nu aveam experiență mă forța să mă mulțumesc cu un salariu foarte mic și cu această situație complicată. Am trecut în 3 ani de zile de la agonie la extaz și invers, de multe ori. Am ajuns să urăsc metroul pentru că toți oamenii care îl folosesc nu știu să zâmbească, sunt triști, abătuți, îngândurați.

La un moment dat intrasem într-o stare de panică pentru că nu îmi găseam locul, nu știam dacă sunt în stare de mai mult, dacă sunt bună la ceva anume, sau spre ce direcție se îndreaptă viitorul meu. Mă îndreptam cu pași mici, dar siguri, către o stare de depresie, motiv pentru care nu mai funcționam așa cum obișuiam anterior. Mă săturasem ca la birou să fac 100 de lucruri mai puțin bune în loc de unul foarte bun, iar asta mă deruta enorm în legătură cu ceea ce știu, pot și vreau să fac.

IMG 6492 1024x768 Povestea mea la Emirates. Viața din spatele rujului roșu.

Într-o zi am început să îi povestesc unei prietene din Abu Dhabi despre asta, iar sfatul ei a fost să aplic pentru un job în cadrul companiei Etihad Airways. Vă spun cu mâna pe inimă că habar nu aveam cine este această companie, cu ce se ocupă și dacă eu într-adevăr sunt gata să părăsesc România. M-am documentat puțin și mi-am dat seama că prietena mea mă sfătuia să devin însoțitor de bord pentru Etihad Airways. Acum să vă spun cum arăta pe atunci viziunea mea despre această meserie: te plimbi toată ziua, împarți două sandwichuri și două pahare de apă, prezinți o vestă de salvare, le spui tuturor să își cupleze centurile de siguranță și câștigi o mulțime de bani pentru asta, părere care evident s-a schimbat în momentul în care am început să pun în practică aceste lucruri. Am aplicat pe site-ul Etihad Airways pentru job și mi-au trimis o invitație pentru un interviu în Belgrad. Foarte simplu până aici. Mi-am cumpărat biletul de avion și asteptam nerăbdătoare ziua respectivă, dar între timp am început să mă documentez din ce în ce mai mult despre această meserie și am ajuns să petrec ore în șir pe site-ul Vreau să fiu stewardesă, pentru că aici am găsit cele mai multe și detaliate informații. Tot de pe site am aflat că în zilele ce urmau compania Emirates făcea recrutări la București și mi-am spus că ar trebui să îmi perfecționez puțin limba engleză, deci să mă prezint la interviu. Le-am cunoscut pe Anca și Georgiana în cadrul unui curs de pregătire de o zi, după care am mers la interviul Emirates. Erau 400 de oameni, toți foarte dornici să lucreze în domeniu, iar eu păream picată dintr-o altă galaxie pentru că eram foarte relaxată. După 3 zile de probe intense, am fost anunțată că am ajuns în stadiul interviului final. Nu îmi venea să cred că tocmai eu ajunsesem până acolo, iar după o oră și jumătate petrecută cu recrutoarea la interviul final, m-am declarat pregătită pentru a merge la interviul cu cei de la Etihad Airways.

IMG 7109 1024x576 Povestea mea la Emirates. Viața din spatele rujului roșu.

Întâmplarea a făcut să fiu sunată după două săptămâni de către Emirates și întrebată când mă pot muta în Dubai pentru că m-au acceptat. Am rămas blocată cu telefonul în mână și am răspuns ferm: “Imediat”. Nu am vrut să îmi asum niciun risc și să le povestesc faptul că dorința mea este să lucrez pentru Etihad Airways. În cazul în care aceștia nu m-ar fi acceptat, jobul din Dubai era sigur. Am mers mai departe către chemarea acestui job și am ajuns la Belgrad unde într-o singură zi terminasem toate probele. Mi s-a părut extrem de simplu, iar după o săpămână am fost anunțată că sunt una dintre cele 4 persoane acceptate. Mi s-a părut ireal de-a dreptul. Chiar nu puteam să realizez că eu, Andreea, persoana căreia i se reproșează că nu este în stare să folosească opțiunea CC când trimite un email, am ajuns să trec cu brio de cele două interviuri pentru companii renumite din Orientul Mijlociu și asta fără mari eforturi.

IMG 3173 e1501834922292 768x1024 Povestea mea la Emirates. Viața din spatele rujului roșu.

Pusă în situația de a nu ști ce să aleg din cele două oferte, m-am consultat cu Anca și am decis în favoarea companiei Emirates pentru profesionalismul interviului și a modului de selectare a personalului. Două luni mai târziu îmi faceam bagajul pentru a-mi urma noua carieră de însoțitor de bord în Dubai.După aproximativ un an am decis că îmi doresc foarte mult o familie, iar faptul că starea mea de sănătate se cam degradase și nu mai putea să zbor pentru mult timp, m-au făcut să mă întorc în România.

Nu am crezut niciodată în destin, soartă, sau în orice are legătură cu ceea ce îți este pregătit și am ajuns astăzi să realizez că în adâncul sufletului meu știam că așa trebuie să fie, iar eu trebuie să pornesc pe acest drum indiferent de consecințe. Am întâlnit în tot acest timp oameni minunați, profesioniști, dar cel mai important, m-am descoperit pe mine așa cum nu am fost niciodată: mulțumită de ceea ce sunt și optimistă pentru ceea voi adăuga în timp. Alegeți întotdeauna atât cu sufletul cât și cu mintea, iar lucrurile care vă sunt predestinate se vor întâmpla mai devreme sau mai târziu. Răbdarea și perseverența sunt doar două dintre virtuțile absolute ce fac un om să rămână mereu în picioare.

Vă îmbrășișez cu toată sinceritatea care m-a încercat pe tot parcursul scrierii acestui articol!

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Andreea Julei avatar 80x80 Povestea mea la Emirates. Viața din spatele rujului roșu.

About Andreea Julei

Andreea Julei, fostă stewardesă Emirates, iubește aviația și crede că zborul este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla oamenilor. Pasionată de scris, Andreea împărtășește prin intermediul articolelor scrise pe site din experiența ei de însoțitor de bord. Citește-i articolele și vei afla mai multe despre cum este să lucrezi pentru o mare companie aeriană arabă, cum e viața în Orient și ce pași poți urma ca să ajungi să lucrezi printre nori.

You may also like

18 comments

 • Bogdan august 4, 2017   Reply →

  Hello,

  Degradarea starii de sanatate are legatura cu job-ul sau a existat un factor extern?

  • Andreea Julei august 4, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Bună Bogdan. Motivul pentru care starea mea de sănătate se deteriora a fost de fapt o combinație între activitățile din avion și viața mea de zi cu zi. Sunt o persoană destul de organizată care doarme, respectiv mănâncă, după un program. După cum bine știi, jobul de cabin crew presupune o continuă schimbare și adaptare la care corpul meu a răspuns mai greu. O să-ți dau un exemplu: existau zboruri la care trebuia să mă prezint la 12, 1, 2 noaptea, deci pentru asta ar fi trebuit să mă odihnesc câteva ore înainte și nu puteam să închid ochii, sau să mă odihnesc pentru că eram stresată de faptul că o să dorm prea mult sa nu mă voi trezi la timp. Din acest motiv ajungeam să stau trează și 48 de ore, la care se adaugă și faptul că nu puteam să mănânc absolut deloc pe timpul zborurilor (nici măcar mâncarea adusă de acasă). Aceasta a fost combinația de factori care mi-a ridicat semne de întrebare și m-a determinat în cele din urmă să aleg o altă cale. Te pup cu drag și sper că întâmplările mele nu te-au speriat. Povestea mea e doar a mea și nu descurajez pe nimeni să practice această meserie pe care o recomand din tot sufletul, căci îți va schimba total viața.

 • Andreea L august 4, 2017   Reply →

  La ce interviu Emirates din Romania au ajuns la interviul final doar 4 oameni?! Asta chiar e o minciuna. Felicitari ca ai obtinut jobul insa nu exagera situatia, fiindca intotdeauna la interviurile finale EK din RO au ajuns minim 15-20 de oameni.

  • Andreea Julei august 4, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Buna Andreea. Am recitit articolul și într-adevăr am observat faptul că am încurcat detaliile. 4 persoane (inclusiv eu), am trecut de interviul final și am primit jobul. Ca să fiu sinceră, nu am idee care a fost numărul final de candidați ajunși în fața interviului dar îți dau dreptate în privința aproximării: probabil 15-20. Mulțumesc pentru faptul că ai sesizat acest detaliu pentru a nu induce în eroare și alte persoane. Te pup cu drag!

 • Alina D august 4, 2017   Reply →

  Ai zburat doar un an si afirmi ca starea ta de sănătate s-a degradat? Cu siguranța acest job nu ti se potrivea.

  • Andreea Julei august 4, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Buna Alina. Mă bucur foarte mult că ne-ai trimis acest comentariu și îmi face plăcere să detaliez povestea mea la Emirates: înainte de a lucra ca însoțitor de bord, am avut ocazia să fiu doar pasager la bordului unui avion, deci nu am crezut vreodată că îmi va fi rău în momentul în care încep să mă mișc pentru a-mi desfășura activitatea. Recunosc faptul că poate sunt o persoană mai sensibilă, dar schimbarea continuă a orelor de zbor, faptul că nu mă odihneam corespunzător (pentru că organismul meu nu reușea să se adapteze), m-au condus către o degradare a stării de sănătate, respectiv sensibilizarea stomacului provocată de faptul că vomitam foarte des. Dar până la urmă, motivul pentru care eu nu mai fac parte din familia Emirates este reprezentat de faptul că am decis să-mi întemeiez o familie, iar personal consider că acest job nu mi-ar fi permis să mă dedic acestei dorințe. Te pup cu drag și sper că am făcut puțină lumină în legătură cu starea mea de sănătate.

 • Ana august 4, 2017   Reply →

  Buna Andreea! Mi-a placut mult articolul! In legatura cu starea de rau din timpul zborului, ar putea fi rezolvata cu acele pastile recomandate pt rau de miscare?

  • Andreea Julei august 7, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Buna Ana,
   Am încercat pastilele despre care vorbești și într-adevăr sunt de mai multe tipuri, iar unele dintre ele mi-au provocat somn, ceea ce iar nu prea e ok în timpul jobului. Cred că probabil aș fi avut rezultate bune dacă aș fi urmat un tratament pe o perioadă mai lungă, dar nu vreau să creadă oamenii că motivul pentru care eu nu mai fac parte din echipa Emirates este faptul că îmi era rău. Am simțit într-adevăr o perioadă bună de timp faptul că nu mă pot adapta la unele schimbări, dar eu mi-am dorit foarte mult să îmi întemeiez o familie iar Dubai nu mi se părea locul potrivit. Aș lua-o oricând de la capăt cu tot ceea ce a însemnat Emirates pentru mine. Te pup și nu lăsa povestea mea sau altele să te descurajeze.

 • Mihai M august 7, 2017   Reply →

  Dacă tu cu un an de experiența esti unul din trainerii de la curs atunci no comment 😐 despre acest curs. Felicitari pt job, dar nu mi se pare ok ca aveai rău de mișcare și luai pastile. Cred ca nici o companie aeriana nu își dorește un cabin crew care ia pastile pt a face fata zborului. Doamne ferește de o urgentă!

  • Anca Dumitrescu august 8, 2017   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Bună,

   Observ că folosești mai multe identități false ca să postezi tot felul de comentarii răutăcioase (tot tu ești și Alina D de mai jos și Anca într-un alt articol). Rugămintea mea ar fi fost s-o faci la modul asumat, dacă tot simțeai nevoia unor astfel de păreri, nu sub diverse false identități. Dar știu, din spatele unui calculator oricine poate fi curajos. Cât despre activitatea Andreei, atât ca stewardesă, cât și ca membru al echipei noastre, acesta nu e un lucru despre care cei din exterior să vină să facă observații, mai ales în necunoștință de cauză. Și din modul în care ai ales să scrii aceste comentarii, e clar că nu ești persoană foarte fericită cu activitatea noastră. Eu îți urez succes în tot ce faci și te invit politicos să nu ne mai citești.

   Zi bună,
   Anca

   • Mihai august 8, 2017   Reply →

    Nu vreau sa intru in detalii tehnice cu voi. In mod cert după acest răspuns nu va voi mai citi.
    O zi buna!

  • Andreea Julei august 8, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Dragă Mihai,
   Pastilele respective mi-au fost prescrise de către medicii companiei care erau la curent cu starea mea de sănătate și țin să te anunț că nu am fost nici prima, nici ultima stewardesa care a experimentat starea răului de mișcare. Nu am luat nicio decizie de capul meu atât timp cât am lucrat pentru Emirates, ba mai mult a existat o echipă întreagă de medici specializați în astfel de probleme care m-au sfătuit înainte de a ajunge la varianta medicamentoasă. Faptul că mi-am dorit foarte mult să fiu parte din echipa Emirates m-a ținut în picioare și m-a ajutat să găsesc cauza problemei mele. Am relatat până acum toate trăirile mele fizice și psihice pentru ca oamenii să mă cunoască, nu pentru a mă lamenta în vreun fel, iar dacă în acest moment fac parte din echipa Vreau să fiu Stewardesă este pentru că mi-am demonstrat calitățile. Dincolo de experiența Emirates, să știi că dețin un atestat cu care pot în orice moment să urmez o carieră de profesoară/trainer sau educatoare, deci în concluzie locul meu în echipă are o bază, o justificare și încet, încet, realizări. Apreciez faptul că îți exprimi părerea, dar așa cum ți-a spus și colega mea Anca, o faci într-un mod răutăcios, fără argumente și dai senzația că cineva te forțează să ne citești. Ești liber să dai cu noi de pământ în ce mod vrei tu, dar eu personal te rog să o faci departe de noi și de zen-ul echipei noastre.
   Să ai o zi frumoasă!

 • Adriana august 9, 2017   Reply →

  Wow!!Felicitari pentru experienta acumulata in ciuda problemelor de sanatate.Ma bucur ca nu ai plecat cu un gust amar de la Emirates.Foarte frumos din partea ta ca vezi partea plina a paharului.
  Si eu vreau sa aplic pentru Emirates dar trebuie sa mai astept 3 ani si sa termin tratamentul ortodontic (perfect smile in process )si chiar de anul asta am inceput si eu cu analize ca sa ma asigur ca sunt ok,macar sa incerc sa previn anumite probleme pe care le pot avea.
  Toate cele bune😘😘

  • Andreea Julei august 14, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Buna Adriana,
   Mă bucur foarte mult că îți dorești să îmbrățișezi această meserie și mai ales pentru faptul că te pregătești în acest sens. Emirates reprezintă o parte a sufletului și a personalității mele, deci nu aș putea vreodată să afirm faptul că perioada în care am zburat m-a afectat în sens negativ ci din contră, am și voi avea mereu cuvinte de laudă pentru ei. Sper din tot sufletul să ajungi acolo unde îți dorești și să te întorci la noi cu un mesaj prin care să confirmi faptul că acest job îți schimbă viața și își modelează caracterul. Îți mulțumesc că ne citești și îți țin pumnii pentru viitor.
   Te îmbrățișez cu drag.

 • cristina august 11, 2017   Reply →

  Buna, am 17 ani si 1,62 si as vrea sa devin stewardesa. Crezi ca as putea?Chiar trebuie sa ai 21 de ani ca sa poti aplica pentru acest job? Iti trebuie anumite experiente ca sa poti sa devii o stewardesa la Emirates? Trebuie sa faci o scoala speciala?

  • Andreea Julei august 14, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Draga mea Cristina,
   Așa cum am povestit de-a lungul articolelor, compania Emirates oferă multe avantaje angajaților dar și așteaptă în schimb respectarea unor reguli, iar în cazul tău se aplică regula conform căreia vârsta minimă de participare la interviu este 21 de ani. Înălțimea minimă este 1,60 cm, deci aici totul este ok, dar ai grijă să poți atinge 2,12 cm atunci când întinzi mâna. În rest, trebuie să ai doar puțină răbdare și să folosești timpul acesta pentru a te perfecționa, sau dacă ești nerăbdătoare să practici această meserie, poți încerca la una dintre companiile europene o dată ce ai împlinit 18 ani. Te pup cu drag.

 • Eugenia septembrie 2, 2017   Reply →

  Andreia zimi terog,in privinta la starea de sanatate,la ce anume trag atentia,exemplu daca ai avut un ulcer stomacal sau alte probleme,nu st.sanse,multumesc !

  • Andreea Julei septembrie 3, 2017   Reply →
   Andreea Julei

   Draga Eugenia,
   In legatura cu problemele de sanatate te sfatuiesc intai sa ai propria lista de prioritati dupa care sa te prezinti la orice interviu in cazul in care hotarasti ca starea ta de sanatate nu va fi pusa de aceasta meserie. Gandeste-te foarte bine daca te simti ok, daca vei fi in stare sa duci la bun sfarsit ceea ce vei incepe si iti spun asta pentru ca nimic altceva nu este mai important. Recrutorii vor decide intr-adevar daca problemele tale medicale iti pot afecta munca si in acest sens nu exista o lista de afectiuni care te impiedica sa lucrezi, ci doar cum pot interactiona acestea cu mediul in care te vei afla. Daca in trecut ai suferit de ceva anume dar acum totul este in regula, nu ai nici un motiv sa nu crezi in tine si in reusit ta la orice interviu. Singurul meu sfat este sa fii propriul tau sustinator si daca jobul acesta este facut pentru tine, nimeni si nimic nu o sa te opreasca. Te pup cu drag!

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.