Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

Ana Maria crede că viața trebuie trăită la maxim, așa că vrea să facă din ea cea mai frumoasă călătorie. Și pentru că lumea e prea mare să stai într-un singur loc, și-a dat seama că jobul de stewardesă îi va satisface perfect dorința de a trăi clipa și a se bucura de tot ce e în jur. Ne-am cunoscut în iunie 2017, la unul din cursurile noastre, când timiditatea încă o cuprindea ori de câte ori trebuia să vorbească în public. Apoi, odată cu fiecare experiență de interviu, Ana a evoluat către o (și) mai bună versiune a ei, astfel că în momentul în care compania aeriană națională a Arabiei Saudite, Saudia, a venit la București să recruteze stewardese, a fost exact omul potrivit la locul potrivit. Astăzi, Ana Maria își așteaptă viza de Arabia Saudită, țară unde se va reloca odată ce își va începe noul drum în viață, unul printre nori.

Cine este Ana Maria și cum ai descrie-o dacă ai fi prietena ei cea mai bună?

Ana Maria este la prima vedere o persoană puțin timidă, dar zâmbăreață. Este o persoană foarte activă și plină de viață, ambițioasă, prietenoasă cu cei din jur, săritoare la nevoie și foarte muncitoare.

Cum ai activat în tine “microbul” zborului. Cum și unde s-a întâmplat asta? Cum ai ajuns să visezi la un job printre nori?

Totul a început în anul 2 de facultate. Am reușit să plec în USA cu programul Work and Travel și zburând pentru prima dată cu avionul atenția mea era în toate părțile și curiozitatea era la cote maxime. Stewardesele nu au scăpat de privirile mele, mi-a plăcut foarte mult felul lor de a se comporta cu pasagerii, calmul și amabilitatea lor. Mereu am trăit cu impresia că acest job este ceva de neatins, că este un job unde nu poate ajunge oricine și oricum, nici nu puteam visa la un asemenea job. Am îndrăznit totuși să dau un search pe google din simplă curiozitate. Atunci a început nebunia. Am descoperit site-ul vostru, Vreau să fiu stewardesă, care m-a captat prin poveștile voastre, am citit în acea seară tot ce se poate citi de pe acel site, ulterior am găsit și alte povești ale stewardeselor care m-au captivat. Citind am realizat că nu este ceva imposibil și dacă pun cap la cap toată experiența mea de-a lungul timpului s-ar cam potrivi perfect cu acest job. Acesta a fost click-ul, iar în scurt timp deja am luat atitudine.

Cum ai trecut de la dorință la acțiune? Ce pași ai urmat să obții acest job?

Sunt genul de persoană deschisă la tot ce e nou, doritoare să încerce lucruri noi, Motto-ul meu este: O viață avem și trebuie trăită la maxim. Așa că mi-am luat inima în dinți și am analizat puțin următorii pași. Nu mă simțeam foarte pregătită pentru că nu cunoșteam cu exactitate toate detaliile și pașii ce trebuie urmați.
Am citit mereu cu drag articolele voastre de pe Vreau să fiu stewardesă și am decis că voi cu siguranță îmi veți lămuri toate neclaritățile, deci acesta a fost pasul următor. Îmi aduc și acum aminte cum urmăream în fiecare zi postările ca să aflu când va fi următorul curs pregătitor pentru că tocmai îl pierdusem pe cel anterior, iar când marele eveniment a sosit, nu am ezitat nicio secundă și m-am înscris la curs. Un curs care mi-a redat toată încrederea să aplic pentru acest job, a fost fix ce trebuia.

IMG 6771 1024x768 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

IMG 6740 1024x767 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

Urmează ca în curând să îmbraci uniforma Saudia Airlines. Cum a fost la interviu? Ne poți spune prin ce probe ai trecut?

În primul rând sunt foarte fericită pentru că am reușit să obțin acest interviu. Cei de la Saudi Airlines mi-au inspirat de la început încredere și s-au dovedit a fi niște oameni foarte prietenoși, zâmbitori și calzi.
Interviul a avut 2 părți. Prima parte, pe 18 februarie, a fost un fel de open day unde s-au prezentat aproximativ 100 de fete. Am fost primite călduros de 2 bărbați care se ocupau de documentație. Ne-au măsurat, ne-au cântărit, apoi a urmat un test în engleză care nu a durat foarte mult, cred că aproximativ 30 de min, timp în care am fost chemate fiecare în parte să aducem documentele și să răspundem la 2-3 întrebări despre noi. Totul a început în jur de ora 10.00 și s-a terminat în jur de ora 16.00.
Am fost rugate să așteptăm un răspuns pentru interviul final, dar fără să știm cât ar trebui să așteptăm mai exact. Înainte cu câteva zile de interviul final, când deja eram aproape împăcate cu idea că nu vom primi răspuns, dacă nu am primit până acum, primim apelul mult așteptat. Am avut oportunitatea să alegem ziua când vrem să mergem pentru că interviul s-a desfășurat în 4 zile. Pentru a scăpa rapid de această etapă am ales prima zi și m-am nimerit a fi chiar în prima grupă.
Pe data de 10 martie la ora 8.00 eram prezente la hotel 12 fete. Pline de emoții am fost întâmpinate de aceiași domni care încercau să ne ofere o atmosferă relaxată. Ni s-au verificat din nou toate documentele să nu lipsească nimic, iar în jur de ora 10.00 au sosit cei 5 recrutori (da, 5 au fost!). Au vorbit puțin cu noi cât să ne facă să ne simțim mai relaxate și confortabile, apoi începând cu ora 11.00 a început distracția. Eu am fost numărul 2 și nu pentru că mi-am dorit asta , dar totuși s-a dovedit a fi numărul norocos pentru mine. Emoțiile noastre erau din ce în ce mai mari, mai ales după ce prima fată intrată a stat 30 de minute.

Am pășit în sală unde cei 5 recurutori stăteau la o masă mare unde mă așteptau cu zâmbetul pe buze. M-am așezat pe scaunul din fața lor și a început spectacolul. Fiecare dintre recrutori mi-a adresat minim o întrebare, au fost întrebări despre toată viață mea, de la familie, studii, experiență, până la întrebări cum ar fi cum te vezi peste 10 ani. Aveam senzația că nu mă mai lasă să plec, iar după 30 de minute am reușit să respir ușurată. A fost foarte intens și diferit, la niciun interviu nu a mai fost așa și cred că e cea mai bună versiune a unui interviu, în locul acelor teste. Este un prilej să te cunoască exact cum ești, să vadă dacă ești sau nu un candidat bun pentru jobul lor. Am fost anunțate că până la sfârșitul zilei o să aflăm răspunsul, deci zis și făcut. În jur de ora 18.00 primesc marea veste, cum că am fost acceptată și pe data de 15 martie să mă prezint pentru semnarea ofertei.

Care ți s-a parut cea mai dificilă probă de la interviu? Cum ai reușit să treci peste tot și să îți învingi emoțiile?

Așa cum ziceam și mai sus, nu au fost probe în schimb întrebările au fost ca niște probe, pentru că am avut și întrebări de genul: de ce vrei acest job? când ai fost multitasking la joburile anterioare? Spune o situație când ai lucrat sub stres și tot așa. Răspunsurile m-au surprins chiar și pe mine, atunci când am ajuns în fața lor am încercat să mă relaxez și să mă concentrez doar pe răspunsuri, ceea ce a fost foarte bine. Datorită recrutorilor care erau foarte drăguți și deschiși am reușit să mă relaxez și să port discuția cu ei într-un mod foarte deschis.

Ce pachet salarial și beneficii oferă Saudia? Unde vei avea baza?

Ca toate companiile din Orient ne este asigurată cazarea. Trainingul va dura aproximativ 65 de zile, iar acesta se va ține la Jeddah, ulterior ne vor împarți în Riyadh și Jeddah în funcție de disponibilitatea locurilor. Salariul este destul de atractiv, se încadrează între 2000 și 3000 dolari. De asemenea, ne asigură și transportul, asigurare medicală, bilete de avion gratuite și cu reduceri de 90%.

poza grup curs 19 1024x683 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

Cum privești relocarea într-o țară arabă atât de restrictivă precum Arabia Saudită?

Va fi ceva nou, nu îmi pot imagina schimbarea încă. Oricât încerc este mult prea superficial față de ce va fi la fața locului. Sunt conștientă că va fi o mare schimbare, pentru că lumea arabă este foarte diferită față de lumea europeană, dar până nu văd cu ochii mei ce e acolo nu pot să mă pronunța. Am citit multe informații despre viața arabilor, am și auzit foarte multe lucruri, dar plec cu gândul că mă voi adapta și voi reuși să trec peste toate obstacolele.

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce calitate a contat cel mai mult?

Nu aș putea să spun cu exactitate, dar am simțit o conexiune de când am intrat în sală. Pe tot parcursul interviului am zâmbit, am oferit răpsunsuri sincere și clare, am fost eu. Nu am avut nici o reținere datorită încrederii pe care ți-o ofereau. Chiar dacă au fost foarte multe întrebări am reușit să răpsund la toate cu zâmbetul pe buze, ba chiar să mai fac câte o glumiță. Consider că cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer.

Ai urmat cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă alături de echipa noastră. Cum ți s-au părut cele 4 zile petrecute împreună și interacțiunea cu trainerii?

Nu aș avea destule cuvinte să vă mulțumesc pentru tot ce mi-ați oferit la acest curs. A fost exact ce trebuie, ce lipsea. Am căpătat o încredere foarte mare, doar cu ajutorul vostru am reușit să ajung la un interviu pentru acest job. Au fost doar 4 zile, dar suficient cât să vă îndrăgim pentru o viață. Sunteți niște suflete calde, un mare sprijin și țin să vă mulțumesc încă o dată pentru tot ce ne-ați învățat chiar și într-un timp atât de scurt.

Ai vreo amintire frumoasă sau lecție importantă cu care ai rămas în urma cursului?

Toate momentele acolo le consider amintiri frumoase alături de voi și de colegi și sincer îmi este foarte greu să aleg o singură lecție, pentru că toate au avut locul lor și importanța lor.

IMG 6730 1024x767 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

IMG 6770 1024x767 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

Ce sfat ai oferi cititorilor Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să îți urmeze exemplu și să lucreze pentru Saudia Airlines?

Un sfat pentru cititori ar fi să nu renunțe la acest vis dacă este cu adevărat ceea ce-și doresc. A fi însoțitor de bord nu este un job normal, este ceva diferit și special cu ajutorul căruia va reuși să strângă amintiri extraordinare pentru toată viața. Iar pentru a avea succes consider că atitudinea pozitivă este foarte importantă și nu uitați de zâmbet, dar să fie unul sincer pentru că aduce o altă seninătate și frumusețe pe fețele noastre.

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Mulțumesc încă o dată pentru tot. Mă bucur că ați ales să vă implicați în această activitate pe care o faceți cu mult drag și sunt foarte fericită că v-am cunoscut. Vă doresc numai bucurii și împliniri, să reușiți să aduceți culoarea și viitorilor cursanți la fel cum ne-ați adus nouă. Vă țin pumni la mulți ani în acest proiect, sunteți minunate împreună toate. Vă îmbrățișez cu drag și vă pup!

Dacă vrei să îți îmbunătățești engleza pentru a te angaja ca însoțitor de bord la mari companii aeriene, te așteptăm la cursul English for Cabin Crew. Timp de 3 zile, vei exersa limba engleză și probele de interviu, vei învăța un vocabular specific de aviație, cum să livrezi un discurs în fața unui public și cum să îți depășești emoțiile. Mai multe detalii despre curs aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Ana, viitoare stewardesă Saudia: Cea mai importantă calitate este zâmbetul sincer

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.