“Trebuie să fii puternic” – Alex, fost însoțitor de bord Corendon Airlines

Alex și-a transformat pasiunea în meserie atunci când a fost angajat ca însoțitor de bord la Corendon Airlines. În prezent, se pregătește să devină pilot. Acesta ne povestește cu drag experiența sa în cadrul companiei aeriene și despre viața de însoțitor de bord.

Cum ai ajuns să zbori și ce te-a determinat să alegi această meserie?

Mereu am fost pasionat de avioane, de tot ce zboară, în general. După 1 an de la terminarea liceului, am decis să fac un curs de pregătire. Am fost îndrumat de prieteni și familie către această meserie. În cadrul cursului, mi s-a sugerat compania aeriană, la care am și aplicat mai târziu.

Cum a început cariera ta printre nori? Ai avut vreo persoană care te-a motivat?

Cariera mea printre nori a început în anul 2018 în Heraklion, Creta (Grecia), când am avut primele zboruri de familiarizare, după care a urmat și linecheck-ul. Începutul a fost plin de emoții, deoarece a fost primul meu job. Una dintre persoanele care m-a motivat constant să continui prin toate etapele, a fost mama mea, căreia îi mulțumesc.

Te-ai pregătit în vreun fel înainte de interviu?

Pot spune că da, m-am pregătit. Mi-am citit CV-ul de multe ori și mi-am organizat ideile analizând lucrurile pe care ar trebui să le spun și ce nu ar trebui să spun.

alex corendon 2 e1578560385956 Trebuie să fii puternic   Alex, fost însoțitor de bord Corendon AirlinesCum a decurs recrutarea ta? Ai avut emoții?

Am intrat într-o sală unde am stat de vorbă o oră cu cele două doamne din echipa recrutare. Totul a decurs foarte bine, am râs, a fost o discuție destinsă și amicală. Emoțiile au fost mai mari înainte de intrarea în sală, dar recrutoarele mi-au inspirat încredere și acest lucru m-a determinat să uit de emoții.

De ce crezi că ai fost ales?

Părerea mea, pentru că am încercat să dau tot ce e mai bun și am îndeplinit cerințele companiei respective.

Ce îți place cel mai mult în domeniul aviație? Există și aspecte mai puțin plăcute pe care un aspirant la aceasta meserie ar trebui sa le cunoască?

În aviație sunt multe suișuri și coborâșuri. Aviația este un domeniu frumos în cadrul căruia ai ocazia, poate unică, să vizitezi anumite locuri, ai posibilitatea să interacționezi cu persoane de diferite naționalități și să descoperi culturi noi. Bineînțeles că, există părți plăcute și părți mai puțin plăcute, însă, nu m-am lovit de niciun aspect atât de neplăcut încât să nu-mi mai doresc să lucrez în acest domeniu. Pentru mine, singurul inconvenient a fost, atunci când zburăm 4-5 zile consecutive, pentru că intervenea oboseala.

S-a întâmplat vreodată să întâlnești situații de urgenta pe zbor? Cum ai reacționat? Dar pasageri care ți-au mulțumit pentru modul în care i-ai tratat? Ne poți da un exemplu?

Din păcate am avut o situație de urgență medicală, un caz de deces la bord. Pasagerul care avea aproximativ 80 de ani a suferit un atac de cord, iar eforturile noastre au fost din păcate fără succes. A fost o experiență traumatică, dar am înțeles că unele lucruri se întâmplă pentru că așa trebuie să se întâmple și oricât am vrea noi să schimbăm acest lucru, uneori este imposibil. Au fost mulți pasageri mulțumiți de serviciile noastre, dar îmi amintesc un caz particular, când în timpul unui zbor, o pasageră vârstnică, ceruse un sandwich care costa 4 euro, dar aceasta avea doar 2. După service, am luat platoul meu cu meal și i l-am oferit cu drag, în același timp aducându-i și o băutură. Ochii femeii se înlăcrimaseră și nu știa cum să-mi mulțumească.

alex corendon 3 1024x768 Trebuie să fii puternic   Alex, fost însoțitor de bord Corendon AirlinesCare este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la zboruri?

Nu am doar o amintire plăcută deoarece fiecare zbor pentru mine a fost minunat. Din punctul meu de vedere, spiritul de echipă este foarte important, iar colegii de muncă vor fi mereu acolo pentru a transforma fiecare zbor într-o amintire.

Cât timp ai lucrat pentru Corendon Airlines și care este cea mai importanta lecție pe care ai învățat-o în urma experienței tale?

Aproximativ un an am lucrat în cadrul acestei companii. Am învățat din această experiență că trebuie să fii puternic, să te concentrezi pe ceea ce-ți dorești. În urma acestei experiențe sunt mai disciplinat, mai încrezător. Această meserie m-a învățat să fiu responsabil și m-a ajutat să fiu independent.

Știm că vrei să urmezi o scoală de piloți, cum ai luat această decizie?

Am hotărât că vreau să fac această școală pentru piloți, din momentul în care, în timpul unui zbor, unul dintre căpitani a început să îmi explice cum funcționează avionul, eu fiind deja pasionat de partea tehnică. Pur și simplu am fost fascinat și mi-am dorit să știu tot mai multe.

Crezi că vei face față provocărilor? Care sunt temerile tale?

Cred că aș face față provocărilor deoarece sunt o persoană competitivă și vreau mereu să-mi depășesc limitele. Una din temerile mele este că în momentul în care voi efectua prima decolare și aterizare, cu siguranță o să fiu extrem de emoționat.

alex corendon 576x1024 Trebuie să fii puternic   Alex, fost însoțitor de bord Corendon AirlinesAi vreun sfat pentru persoanele care vor să devină însoțitori de bord?

Să nu renunțe niciodată la visul lor. Nimic nu este imposibil. Tot ce trebuie să faceți este să credeți că veți reuși, dar în același timp, să depuneți un efort de care mai târziu o să fiți mândri. Le-aș mai sugera să nu uite că un zâmbet poate schimba multe lucruri.

*interviu realizat de Roxana Ionuț, editor și trainer Vreau să fiu Stewardesă, fostă stewardesă Gulf Air

Te pregătim să treci cu succes de interviul cu orice companie aeriană:

1. Cursul English for Cabin Crew se adresează tuturor persoanelor care au nevoie să își perfecționeze nivelul de limba engleză înainte de a aplica pentru jobul de însoțitor de bord. Este un curs intensiv, durează 3 zile și se concentrează pe dezvoltarea vocabularului și a abilităților de vorbit în public. De asemenea, la curs exersezi probe de interviu, înveți vocabular de specialitate și treci prin teste scrise de engleză exact ca cele de la interviu. Detalii și înscrieri aici.

1. Cursul de pregătire pentru însoțitori de bord te ajută să treci cu succes interviul la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

2. Pentru a aplica pentru un post de însoțitor de bord vei avea nevoie de un CV. Noi te putem ajuta prin a construi un CV personalizat care va face diferența în fața recrutorilor. Detalii aici.

1 Comment
  • Iulia Dascalita
    Posted at 20:24h, 19 aprilie Răspunde

    Georgiana, ne puteti spune ce scoala de piloti urmeaza Alex ?
    Mersi !

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.