Abilitatea de a vorbi în public – un avantaj la interviul de angajare ca stewardesă

După cei 6 ani de experiență în cadrul proiectului Vreau să fiu Stewardesă și aproape 2500 de cursanți pregătiți până acum, pot spune cu certitudine că una din problemele importante cu care se confruntă candidații la un job de însoțitor de bord sunt emoțiile și teama de a vorbi în public (mai ales în limba engleză!)

Candidații se pierd ușor atunci când trebuie să susțină o prezentare personală în fața unui auditoriu și riscă astfel să își epuizeze rapid șansele de la interviu. Mai mult, emoțiile și stresul sunt potențate și de faptul că discuțiile de la interviu au loc doar în limba engleză și atunci comunicarea devine de 2 ori mai dificilă.

Din păcate, nici la liceu, nici la facultate, nu se predă vorbitul în public ca disciplină separată, deși din punctul meu de vedere această materie ar trebui să fie obligatorie. Poate doar la drept se pune accent pe acest lucru, căci un viitor avocat/magistrat chiar ar trebui să fie deprins cu tehnicile de oratorie că să își poată îndeplini cu succes jobul. Cam așa stau lucrurile și în cazul stewardeselor. Ai nevoie să fii un bun comunicator și să știi cum să te exprimi cât mai coerent atunci când faci un anunț în fața pasagerilor. Tocmai de aceea, la interviu, recrutorii îți testează aceste abilități de a vorbi în public (uneori indirect, fără să îți dai seama de acest lucru).

La cursurile Vreau să fiu Stewardesă, întâlnesc în fiecare zi cursanți care au trac atunci când trebuie să își susțină prezentarea în fața colegilor. Se opresc, își uită ideile sau devin foarte stresați. Unii încep să tremure, altora le transpiră palmele și uită ce au de spus. Majoritatea se plâng de faptul că le lipsește conversația în limba engleză, chiar dacă la un moment dat ajunseseră să o stăpânească foarte bine și de aici problemele de exprimare pe care le au în prezent. E normal, ceea ce nu exersăm se uită destul de ușor.

Tocmai de aceea e bine să rămâi conectat zi de zi la limba engleză și să te obișnuiești să o folosești în cam tot ceea ce faci: te uiți la filme fără subtitrări, citești multe ziare/reviste în limba engleză, îți faci prieteni expați cu care să vorbești doar în engleză sau urmezi niște cursuri interactive, care să îți pună cât mai bine în valoare cunoștințele dobândite până atunci. Despre cum poți învăța engleza mai ușor am scris și aici.

Cum îți învingi teama de a vorbi în public?

La interviu, fiecare din voi ați trecut prin momente în care ați simțit că “vă sare inima din piept”, vă tremură vocea sau sunteți “roșii de emoție”. Partea bună este că toate aceste emoții pot fi educate prin diverse tehnici care te ajută să îți controlezi atât corpul, cât și mintea.

Am conceput o pregătire specială pentru cursanții noștri, astfel încât aceștia să își poate exersa atât limbă engleză, cât și abilitățile de vorbit în public în cadrul unui singur curs – English for cabin crew.  Astfel, acest curs a fost gândit cu scopul de a-i pregăti la limba engleză pe candidații la un job de însoțitor de bord și a corecta problemele care pot apărea atunci când vine vorba de discursul în public sau în fața recrutorilor.

La curs, vom pune accent pe o serie de tehnici de dezinhibare, relaxare, concentrare, astfel încât să reușești să elimini inhibițiile și să îți crești încrederea personală. Mai mult, vom exersa diverse strategii de “deblocare a nodului din gât”, pentru o comunicare fluentă și relaxată cu recrutorii.  Tot cursul se desfășoară în limba engleză, astfel încât să poți exersa în același timp și engleza de care ai nevoie la interviu.

Ce vei învăța la curs:

 • vocabularul specific aviației
 • cum să eviți cele mai întâlnite tipuri de greșeli gramaticale.
 • cum să te exprimi cât mai simplu și mai ușor în limba engleză.
 • cum să rezolvi testele scrise care se dau la proba de limba engleză.
 • cum să îți construiești o prezentare personală care să impresioneze.
 • cum să faci față celor mai dificile probe de la interviul cu o companie aeriană.
 • cum să elimini emoțiile și să îți crești încrederea personală
 • cum transformi emoțiile negative în stări pozitive
 • cum comunici cât mai eficient cu recrutorii
 • cum îți dozezi zâmbetul și entuziasmul astfel încât să îi cucerești pe recrutori
 • cum controlezi limbajul non-verbal

Peste 80% dintre cursanții Vreau să fiu Stewardesă sunt astăzi însoțitori de bord. Și ei au venit la cursurile noastre cu emoții și ei s-au simțit nesiguri pe engleza lor. Unii dintre ei nu mai participaseră niciodată la un interviu, alții nu mai vorbiseră în engleză de ani buni. Cu toții au reușit să depășească aceste probleme și să fie învingători. Au avut ambiție, curaj și îndrumarea necesară din partea trainerilor Vreau să fiu Stewardesă, astfel încât recrutorii să îi aleagă pe ei și să își vadă visul împlinit.

English for cabin crew este cursul cu cea mai mare rată de angajare la finalizarea lui. Succesul acestei pregătiri se datorează cred și faptului că lucram în grupe mai mici, iar materia predată este foarte diversificată, astfel încât cursanții să primească cât mai multe informații și pregătire de specialitate. Cel mai mic cursant al nostru a avut 16 ani, o adolescentă ambițioasă care a venit să își exerseze limba engleză și să afle dacă meseria de stewardesă i se potrivește cu adevărat.

În încheiere, let’s switch to English and enjoy the flight!

Spread your wings & fly. See you at our next course,
Anca

 

8 Comments
 • Alexandra
  Posted at 19:02h, 29 aprilie Răspunde

  Cum de stewardesele arata mereu impecabil? Le sunt asigurate coafura si make-up-ul inainte de fiecare zbor sau trebuie sa invete singure sa se aranjeze?

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 08:48h, 30 aprilie Răspunde

   Buna Alexandra,

   La training vei invata cum sa te coafezi si sa te machiezi exact asa cum cere compania. Le vei face singura, acasa sau la hotel, inainte de zbor.

   Succes!

   • Daria U.
    Posted at 21:52h, 18 decembrie Răspunde

    Auzisem de training pentru grooming la Emirates, dar se face si la celelalte companii aeriene care ofera ele training-ul?

    • Anca Dumitrescu
     Anca Dumitrescu
     Posted at 11:35h, 21 decembrie Răspunde

     Buna Daria,

     Majoritatea comopaniilor aeriene au inclus in training un modul de grooming, caci fiecare insotitor de bord trebuie sa invete cum sa poarte uniforma si cum sa isi pregateasca look-ul (machiaj, coafura, unghii) pentru fiecare zbor.

     Ganduri bune,
     Anca

 • Alexandra
  Posted at 00:47h, 03 mai Răspunde

  Buna seara,

  Buna,

  Consider ca sunteti o echipa minunata, iar informatiile care ni le dati sunt cu adevarat pretioase, mai ales in contextul in care visul meu e sa devin stewardesa. Tocmai de-aceea, cu urmatoarea ocazie,ambitia mea sa urmez cursul pregatitor pe care-l oferiti…

  Momentan sunt plecata in Spania si mi-as dori mult sa aplic pentru postul de stewardesa aici. Tocmai de-aceea, as dori sa va intreb daca Wizz Air, Ryan Air sau… au baza si in Zaragoza.
  Multumesc!

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 10:33h, 03 mai Răspunde

   Buna Alexandra,

   Multumim mult pentru cuvintele frumoase. Din pacate, nici Ryanair, nici Wizz Air nu au baze la Zaragosa. Insa poti incerca sa te angajezi la Vueling, noi avem deja 2 cursante care lucreaza pentru aceasta companie si sunt multumite, mai ales ca opereaza atat de multe zboruri din Spania.

   Succes si speram sa te cunoastem la unul din cursurile noastre 🙂
   Anca

 • Ludmila
  Posted at 11:19h, 19 mai Răspunde

  Buna
  Vreau si eu sa ma inscriu la curs de insotitor de zbor si daca se poate sa imi dati mai multe detalii cum as putea face asta.
  Multumesc
  O zi frumoasa

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.