10 lucruri pe care le-am învățat în 10 ani ca stewardesă

10 ani și jumătate din viața mea s-au scurs printre nori.  Ca stewardesă Qatar Airways, am petrecut 12.000 de ore în uniforma companiei și am vizitat 209 orașe. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea, anii în care am învățat cel mai mult și datorită cărora sunt omul de astăzi.

Iată cele 10 lecții de viață cu care m-am întors din cariera de stewardesă

1. Zborul mi-a fost confident

Destinul meu a fost să fac ceea ce voiam, adică să colind lumea în lung și-n lat. Mai întâi am învățat să-mi regăsesc sinele și să-mi duc gândurile aventuroase la bun sfârșit. Pentru mine, zborul s-a transformat în confident, în stimulant, devenind un bun inseparabil din viața mea de zi cu zi.

2. M-am autodepășit

Am căutat să ajung la un model ideal, deși mi s-a spus că idealul există doar în imaginația noastră. Am încercat să ating acel standard de 5* pe care ni-l impunea linia aeriană, învățând să-mi autodepășesc abilitățile de fiecare dată. De la un simplu însoțitor de bord, după 5 ani am devenit Șef de cabină și după încă 1 an am atins cea mai înaltă treaptă, cea de Director de servicii la bordul unor avioane Airbus și Boeing ultramoderne, iar mai apoi am devenit ceea ce îmi doream, și anume trainer.

3. Am învățat să am grijă de mine

Ca stewardesă, imaginea înseamnă totul. Toți ochii sunt mereu îndreptați asupra ta, fie că ești în avion sau în aeroport. Am învățat să mă îngrijesc tot timpul, să acord o atenție sporită imaginii mele, din respect pentru mine și pentru compania pe care o reprezentam. Am purtat cu demnitate uniforma și datorită ei, încrederea în mine a crescut considerabil de-a lungul anilor.

4. Am învățat să zâmbesc mereu

Cel mai important atu al unei stewardese este zâmbetul! Mi-am dat seama că orice fac la bordul aeronavei este pus în valoare de zâmbetul pe care îl afișez. Atitudinea mea se schimba complet în momentul în care zâmbeam și munca în echipa devenea mai ușoară.

5. Am învățat să fiu puternică și independentă

Ca însoțitor de bord am învățat să fiu o persoană foarte puternică și independentă, stăpână pe destinul meu și ușor adaptabilă. De multe ori mi s-a spus că, până să mă cunoască mai bine, unele persoane mă vedeau inabordabilă, plină de mister, pentru ca mai apoi să își dea seama că, de fapt, sunt un om deschis, cu o personalitate complexă. De fapt așa și îmi plăcea să fiu în avion: o actriță cu umor, sigură pe mine, care își juca rolul de doctor, bucătar, barman sau pompier, cu naturalețe, delicatețe și grație.

DEN 2325s 1024x684 10 lucruri pe care le am învățat în 10 ani ca stewardesă

6. Am învățat să anticipez

Pe parcursul carierei mele am observat cum pasagerii au apreciat întotdeauna anticiparea dorințelor lor, investigându-ne apoi, cu curiozitate, prin ce magie le-am citit gândurile. Așadar, studiind diferite caractere pe zborurile către diferite colțuri ale lumii, am învățat să citesc oamenii încă de la îmbarcare și să le anticipez unele nevoi.

7. Siguranța e cea mai importantă

De la instructorii mei am învățat că siguranța e cel mai important  lucru: siguranța mea, a colegilor de echipaj și a pasagerilor (chiar în această ordine). Niciodată nu am făcut rabat de la procedurile de siguranță, preferând să scurtez un serviciu oferit la bordul avionului, decât să îmi pun colegii sau pasagerii în pericol.

8. Disciplină, ordine, punctualitate

Ca membru al echipajului de cabină am învățat că disciplina, punctualitatea și ordinea sunt calități care trebuie să ți le însușești încă de la bun început, altfel nu vei rezista în această meserie.

9. Nu există NU în vocabularul unei stewardese

Am învățat de la instructorii noștri de Serviciu la bordul avionului că a lucra în echipă este de fapt o activitate de relaționare cu toți colegii pentru ca oaspeții de la bordul avionului să ajungă mulțumiți la destinația finală. Un serviciu va fi considerat excelent atunci când reușim să nu folosim expresii negative și când cuvântul NU va lipsi din vocabularul nostru.

10. Dorul de casă nu se vindecă cu nimic

Ca stewardesă, am mai învățat că zborul nu poate vindecă un singur lucru: dorul de familie, de casă, de România (în ceea ce mă privește)! La un moment dat, cineva îmi spunea că orașele din Golf sunt ca niște stații de tren în tranzit, în care urcă și coboară diferite persoane, dar că majoritatea se întorc la stația de origine. Viața pe care mi-am construit-o pentru un deceniu în valiza neagră Delsey dată de compania arabă a fost una fericită, dar care m-a ținut departe de familie. În cei 10 ani ca stewardesă am avut mereu aproape prieteni vechi și noi, iubiri, dar nimic nu a putut ține locul familiei și a sărbătorilor noastre tradiționale petrecute acasă.

***Articol scris de Nicoleta Gherman

Dacă vrei să obții jobul de însoțitor de bord, înscrie-te la cursul Vreau să fiu Stewardesă! Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

Nicoleta Gherman avatar 80x80 10 lucruri pe care le am învățat în 10 ani ca stewardesă

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

3 comments

 • Cris aprilie 12, 2016   Reply →

  Dna. Gherman, am o intrebare, de fapt, o nelamurire.. chiar ati fost in 209 tari? Adica in absolut toate statele de pe planeta? sau 209 orase? Nu e acelasi lucru. 🙂

  • Nicoleta aprilie 13, 2016   Reply →

   Ai dreptate, s-a facut o confuzie de redactare. Intre timp am mai adaugat la orase si am ajuns la un total de 215 orase in aproximativ 50 de tari, daca nu mai multe.

 • Cris aprilie 15, 2016   Reply →

  Wow! de invidiat! 😀

Leave a comment