Sunt necesare studiile în domeniul aviației ca să mă angajez ca însoțitor de bord?

Prima întrebare a persoanelor care descoperă meseria de însoțitor de bord face referire la studiile necesare și costurile pe care le presupune obținerea unui loc de muncă în acest domeniu.

Florin A., un cititor Vreau să fiu stewardesă, ne-a scris zilele trecute și ne-a întrebat:

 • Este nevoie să ai studii în domeniul aviație pentru a obține jobul de însoțitor de bord
 • Cursurile care trebuiesc urmate în acest domeniu se fac înainte de angajare?
 • Cine suportă costurile?

Răspunsul la aceste 3 întrebări este unul singur: Depinde de compania la care (vrei să) te angajezi.

Acum să și explicăm acest lucru. Companiile care angajează însoțitori de bord urmează, în general, unul dintre următoarele tipare:

1. Companii care cer candidaților să dețină licența de însoțitor de bord în momentul în care aceștia se prezintă la interviul de angajare.

În acest caz, fiecare candidat trebuie să urmeze o școală de aviație și să obțină licența de însoțitor de bord, apoi își caută un loc de muncă la companiile care recunosc licență obținută. O astfel de licență obținută la o școală de aviație din România sau Europa este recunoscută de mare parte dintre companiile europene.

Exemplu de companii care fac parte din acest tipar: Tarom, Blue Air, Carpatair …

Important:

 • Costurile școlarizării sunt suportate de persoana care își dorește să devină însoțitor de bord și urmează o școală de aviație.
 • Faptul că ai terminat o astfel de școală nu îți asigură un loc de muncă.

 

2. Companii care cer candidaților să urmeze cursurile unei anumite școli de aviație după momentul în care aceștia trec cu succes de interviu, apoi compania asigură un contract de muncă.

În acest caz, candidatul se prezintă la interviul de angajare susținut de compania ce respectă acest tipar, iar dacă treci interviul de angajare ești direcționat către o anumită școală de aviație. După ce ai terminat cursurile școlii de aviație indicate, ești repartizat către baza la care vei lucra.

Exemplu de companii care fac parte din acest tipar: Ryanair

Important:

 • Costurile școlarizării sunt suportate de persoana care își dorește să devină însoțitor de bord. După ce ai terminat o astfel de școală, ai asigurat un loc de muncă.
 • Această licență este valabilă doar în cadrul companiei pentru care s-a făcut trainingul, ea nefiind recunoscută de alte companii.

 

3. Companii care asigură atât trainingul candidaților care trec de interviul de angajare, cât și un contract de muncă ca însoțitor de bord.

Candidații care se prezintă la un interviu de angajare cu o companie din acest tipar și îl trec cu succes au asigurate trainingul și locul de muncă.

Exemplu de companii care fac parte din acest tipar: Wizz Air

Important: (*în cazul Wizz Air)

 • Compania suportă costurile trainingului.
 • Această licență este emisă în Ungaria, este recunoscută EASA (European Aviation Safety Aviation) și este valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene

 

4. Companii care asigură trainingul, cazarea și contractul de muncă persoanelor care trec de interviul de angajare.

Dacă treci cu succes interviul de angajare cu o companie din această categorie, această oferă cele mai multe benefecii angajaților săi.

Exemplu de companii care fac parte din acest tipar: Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates.

Important:

 • Această licență este valabilă doar în cadrul companiei ce a oferit trainingul, ea nu este recunoscută de alte companii. Licențele obținute în Orient sunt valabile doar pe teritoriul acelor țări, nu și în Europa.

 

După cum era de așteptat, companiile cele mai căutate de persoanele care își doresc să lucreze că însoțitor de bord sunt cele din categoriile 2, 3 și 4, iar numărul persoanelor care participă la un interviu de angajare crește proporțional cu beneficiile oferite de compania angajatoare.

Dacă vrei să exersezi limba engleză pentru interviul de angajare ca însoțitor de bord, atunci vino la Cursul English for Cabin Crew. Te așteaptă 3 zile de training intensiv în care vei exersa toate etapele interviului, vocabularul specific aviației, formulele de adresare, cuvintele cheie și mai ales, modul în care se construiește o prezentare personală care să-i cucerească pe recrutori. Detalii și înscrieri la curs aici. 
Georgiana Ene avatar 80x80 Sunt necesare studiile în domeniul aviației ca să mă angajez ca însoțitor de bord?

About Georgiana Ene

Georgiana este co-fondator al proiectului Vreau să fiu Stewardesă, coordonează organizarea cursurilor și evenimentelor și are în grijă imaginea și buna funcționare a site-ului. Are o experiență de peste 10 ani în jurnalism, marketing și comunicare.

You may also like

2 comments

 • Georgiana martie 16, 2015   Reply →

  Ce studii trebuie, pentru a aplica pentru aceasta meserie?
  Imod special trebuie si BACALAUREATUL?

 • Simona martie 19, 2015   Reply →

  Nu ați scris nimic în acest articol despre compania Oman Air. Nu aveți formații și despre aceasta ?
  Mulțumesc.

Leave a comment